System för mobilenheter

Cyanogenmod vill ändra reglerna för hur mobila operativsystem fungerar. Det bygger på AOSP, Androidversionen med öppen källkod, men utan de vanliga begränsningarna som stänger användaren ute från till exempel rot-åtkomst och datalagring. Mer som en vanlig dator alltså.

I dag har Cyanogenmod ganska få användare, främst inom ett litet men engagerat community, men ju mer plats mobilen tar i vårt dagliga dator-användande, desto större chans har mobila os som Cyanogenmod att få fler användare. I ett öppet system kan man anpassa och optimera telefonen så att det går smidigare att jobba som man vill. Större lagringsutrymme ger också större anledning att ha ett lättillgängligt filsystem och att kunna arbeta med filer lokalt.

Mobil

Det finns fler än Cyanogenmod som tror på den här idén. OxygenOS bygger också på AOSP, det har ungefär samma funktioner som Cyanogenmod, men med skillnaden att utvecklaren Oneplus i stället för att lita på ett community har rekryterat anställda som de kallar ”rockstjärnor” inom sina områden. OxygenOS släpps i tidig version den 10 mars till Oneplus egna telefonmodell.


System för sakernas internet

Att skapa saker som både är säkra och kan kommunicera flytande med andra saker inte lätt, och det blir svårare ju fler saker som kopplas upp. Nu tävlar många olika projekt om att bli nästa stora operativsystem för uppkopplade prylar. Just nu talas det främst om två sannolika huvudlinjer för sakernas internet-os:

Mbed OS och en lösning som bygger på helt öppen källkod. Mbed OS är främst utvecklat för att vara energisnålt och skalbart för att kunna användas både i hemmet och som infrastruktur i städer. Utvecklaren Arm satsar hårt på att det ska bli förstahandsvalet för tillverkare av smarta prylar, och samarbetar med IBM om ett start-kit för smarta prylar med stöd för molnet.
Mbed OS
Men i dag verkar de flesta vara överens om att öppen källkod är framtiden, och ett av de mest uppmärksammade projekten är Contiki OS. Det finns redan och fungerar – det har sedan 2002 används bland annat för att styra gatlampor och larmsystem. Dessutom använder Contiki bara några kilobyte arbetsminne, vilket lämnar plats för det som utvecklare faktiskt vill göra.

Om utvecklingen liknar den för smarta telefoner är det högst sannolikt att en öppen lösning kommer dominera.
 


Mirage OS

Alla vanliga operativsystem i dag använder endera mikrokärnor eller monolitiska kärnor. Mikrokärnan låter andra moduler ta hand om resurserna, vilket tillåter att processer kan starta om eller ändras utan att omstart av hela os:et. Mikrokärnan har också kontroll över hur användarprocesser får använda systemets resurser.

Den monolitiska kärnan har all sin funktion i en enda process, är ofta tillverkad för specifik hårdvara, och kan direkt påverka den.

Mirage OS började utvecklas 2010 för att köra nätverksapplikationer i molnet. Det bygger inte på Linux eller något annat, utan är byggt från grunden, och det som gör att det är värt ett omnämnande här är den underliggande strukturen, det som man kallar unikärna.
Mirage OS
I stället för att som en vanlig kärna kommunicera med användarprocesser, består unikärnan av Mirages exekveringssystem och den kod som ska köras. Det gör att varje program har en eller fler egna kärnor, och att de flesta resurser kan fördelas till molnet. Unikärnan ligger ovanpå hypervisorn, och det menar utvecklaren Xen Project gör att program kör snabbare och lättare än i till exempel vanlig Linux.

Mirage kanske inte går hem i stugorna, men kanske kan företag i framtiden använda det för stora webbplatser eller bädda in det i olika prylar.
 


Experten: ”Fler vill kunna göra mer”Michael Höglund

Michael Höglund är digital affärsutvecklare inom mobilitet på Exsitec och driver podcasten Mobilpodden:

– Min bild är att det inte händer någonting på pc-marknaden, utan det är bland smarta telefoner som tillväxten sker. 2,5 miljarder människor har en smart telefon i dag, och inom några år kommer det vara 5 miljarder.

– Android och IOS är de mest populära mobila os:en nu. Men båda är stängda - man har inte mer tillgång till telefonens rot- och kärnegenskaper än vad Apple och Google tillåter.

– Allt fler kommer att vilja kunna göra allt mer med sin telefon, och utvecklare kommer att vilja göra appar utan att tänka på begränsningar. I framtiden kanske mobilen bara är en glasbit med en massa tjänster på, då kommer hårdvaran spela ganska liten roll, på samma sätt som få föredrar ett visst pc-märke i dag. I en sådan situation kommer ju innehållet och tjänsterna att avgöra.

– När vi väl har en glasbit som är kreditkort, nyckel och dator i ett så blir os:et jättecentralt. Då kommer man att vilja lagra själv och kunna göra det snabbare, utan att få med massa onödiga appar från Apple eller Google om man inte vill. De kommande 2 miljarder nya användarna av smarta telefoner finns i Afrika, Indien och Kina, och ofta är telefonen den enda dator man har. Så de kommer säkert ställa högre krav på öppenhet än vi i Sverige, som redan har en dator.

– Det börjar hända saker redan i dag, och jag tror definitivt att innovationen kommer att komma underifrån från öppna plattformar, kanske från något operativsystem som är relativt okänt i dag, som till exempel Cyanogenmod.