VMware släppte nyligen Vsphere 6.0 för nedladdning och vi satte förstås direkt igång med en uppgradering av vår Vsphere 5.5-testmiljö för att få koll på nyheterna.

Uppgraderingen av Vcenter tog närmare 40 minuter och vi noterar att VMware tar bort stödet för SQL Express och ersätter den med en PostgreSQL-instans vid uppgraderingen. Man kan heller inte längre sprida ut olika komponenter, som Inventory och sso-tjänst, utan de dras ihop i en samlad tjänst vid namn Platform Controller.

Vi uppgraderar sedan ESX-värdar genom att boota dem på cd, och det går finfint att gå till 6.0.

Tänk på att många tredjepartsprodukter ännu inte fungerar med 6.0. Veeam är ett sådant exempel, och samma sak gäller för VMwares egna lösning för nätverksvirtualisering, NSX, så planera noga innan du uppgraderar din miljö.

Den gamla C++ klienten finns också kvar, men är bara till för att användas för direktanslutning till värdar, och inte mot Vcenter, även om det fortfarande går att göra det.

Vi loggar in i webbklienten och märker direkt att den har blivit märkbart snabbare – mycket skönt. Den är fortfarande Adobe Flash-baserad men en html5-klient lär vara på gång.

Vsphere 6.0
(Klicka för större bild) Det är webbläsare som används för att administrera Vsphere 6.0. Klienten är fortfarande Flashbaserad, men har blivit märkbart snabbare än i version 5.5.

Vi hittar också en hel del mysiga nya funktioner. Man kan skapa vm:ar med upp till 4 terabyte ram och 128 vcpu vilket borde räcka för de flesta tillämpningar.

Man kan också aktivera Fault Tolerance under drift av en vm, och det fungerar nu med vm:ar som har upp till 4 vcpu.

Den sekundära kopian har också en egen replikerad disk, vilket till exempel medför att man kan ta ett snapshot på en Fault Tolerance-skyddad vm. En sådan vm kan däremot ännu inte ligga på ett vsan eller en vvol.

Vvol, virtuella volymer, är en stor nyhet i 6.0. Det innebär att du inte längre arbetar med vmfs och lun, utan lagrar dina vmdk-filer direkt i lagringslösningen. Det är alltså helt upp till tillverkaren av lagringsenheten att bestämma vilka funktioner som ska erbjudas och hur snabbt dessa kan genomföras. Detta leder mycket troligt till att vi kommer att se kraftigt förbättrad prestanda vid till exempel kloningsoperationer.

Vsphere 6.0
Vvol-tekniken medför stora förändringar vad gäller lagring av vm:ar. De använder fortfarande vmdk-format, men ligger inte placerade på ett vmfs-formaterat lun, utan lagras direkt i lagringsenheten. Det här öppnar för snabb hantering av en vm direkt i lagringshårdvaran. Det närmsta vi kommer ett lun är en protocol endpoint (PE) som är vägen in i lagringslösningen från en värdserver.

En annan trevlig nyhet är Content Library, som ger möjlighet att dela på vm-mallar och iso-filer från en gemensam plats. De kan alltså underhållas centralt och replikeras eller hämtas vid behov från en centralt placerad Vcenter-instans, något som kan spara både tid och lagringsyta.

Vmotion har också uppdaterats rejält, och här märks att VMware tar sikte på molnet. Man kan numera flytta en vm under drift mellan olika Vcenter-servrar, vilket öppnar för möjligheten att flytta en vm från ditt eget datacenter till exempelvis Vcloud Air eller andra molnleverantörer än VMware. Ip-adress och mac-adress följer med din vm till den nya platsen, vilket innebär att du måste ha samma L2-nät på båda platserna för att allt ska fungera efter flytten. Du måste också ha minst 250 megabit bandbredd tillgänglig för flytten och max 100 millisekunder latens – alltså ganska tuffa krav för att flytta en vm över internet.

TechWorlds slutsats

De flesta nyheterna återfinns som vanligt i Enterprise Plus-versionen av produkten, vilket är lite synd, men de nyheter som presenterats är imponerande och bäddar för en molnig framtid för VMware. Vi gillar framför allt den snabbare webbklienten, molninriktningen och vvol-tekniken.

Uppgraderingen verkar fungera fint, men kolla att dina tredjepartslösningar fungerar med 6.0 innan du drar igång.

Microsofts hypervisor Hyper-V tillsammans med System Center VMM närmade sig i sin senaste version kraftigt VMwares funktioner, men med 6.0 har VMware återhämtat sig.

Även om framtida slag troligen utkämpas i molnet så kommer lokala lösningar att finnas kvar länge än, och det är skönt att se att VMware inte på något sätt gett upp kampen med Microsoft, utan fortsätter att utveckla sin produkt och komma med smarta nyheter.

FAKTA OCH BETYG

Produkt: Vsphere Enterprise Plus
Version: 6.0
Tillverkare: VMware
Typ: Typ I hypervisor och hanteringsprodukter
Kontakt: http://www.vmware.com/products/vsphere
Cirkapris: 35 000 kronor per fysisk cpu i värdservrar och 50 000 kronor för Vcenter (inklusive 1 år produktionssupport)

+Välkänd och beprövad hypervisor. Vvol-tekniken kan ge kraftigt ökad prestanda i lagring. Snabb och snygg webbklient.
 
-Nästan alla nyheter återfinns bara i den dyraste varianten Enterprise Plus. Tuffa krav för att kunna flytta en vm mellan Vcenter-servrar.

BETYGRekommenderar
Installation: 8 av 10
Prestanda: 18 av 20
Administration: 23 av 30
Funktioner och finesser: 35 av 40

TOTALT: 84 av 100