För att slippa obehagliga överraskningar är det helt nödvändigt att ha en övervakningslösning på plats, även i mindre miljöer.

OPmanager är gratis för upp till 10 enheter och kostar bara 14 000 kronor för upp till 500 enheter, så vi kan inte låta bli att ladda hem ett testexemplar för att se vad en så billig produkt har att erbjuda.

Installationen är föredömligt enkel, klar på 1–2 minuter. Vi väljer att använda den inbyggda Postgre-databasen, men man kan också använda en befintlig sql-server om du har en sådan. Vi ger högsta betyg för installationen, och vi noterar att produkten är mycket resurssnål – endast cirka 700 megabyte disk och en dryg gigabyte ram behövs.

När vi loggar in ombeds vi direkt att genomföra en inventering av nätverket. Vi lägger till konto och lösenord för vår Windowsmiljö och VMware Vcenter, och startar inventeringen. Den är över på någon minut och vi ser en lista på våra olika enheter på nätverket.

Vi klickar på en server och ser direkt grundläggande information om den, som cpu- och diskutnyttjande. Fälten om vår virtuella infrastruktur är tomma, men efter några minuter dyker det upp information även där. Vi är mer än nöjda med hur enkelt det är att komma igång med OPmanager.

Server dash
Man kan skapa egna översikter, men de inbyggda räcker långt. Vi får snabbt en bra överblick på hur vår miljö mår. (Klicka på bilden för att förstora den)

Nätverksövervakningen är synnerligen välutrustad och kan via Netflow och ipam hämta information om hur vårt nätverk mår och är konfigurerat. Allt som kan rapportera information via snmp kan övervakas och många enheter har detta aktiverat som standard.

Rapportmöjligheterna är utmärkta och vi kan skapa egna rapporter eller använda de befintliga för att få grafiskt tilltalande statistik om vår miljö.

Vi saknar dock möjlighet att göra förutsägelser om framtida utveckling – vi skulle vilja ha mer information om framtida trender.

OPmanager hittar också vissa fördefinierade applikationer som kan övervakas, vår Apache Tomcat-webbserver och en SQL Server hittas direkt och infogas i övervakningen.

Vi får hygglig information om vår virtuella infrastruktur, men med tanke på hur mycket trevlig statistik som OPmanager har tillgång till via Vcenter så hade vi nog väntat oss ännu mer information här, speciellt avseende lagringen.

Vcenter
När inventeringen är genomförd ser vi detaljerad information om våra Windowsservrars status. (Klicka på bilden för att förstora den)

Larmfunktionen är bra, och man kan få e-post eller sms vid allvarligare larm. Då ett larm inträffar kan man också välja att exekvera ett fördefinierat arbetsflöde. Sådana flöden kan göras mycket avancerade, med villkor och variabler som gör att flödet beter sig olika beroende på vad som inträffat. Det kan spara mycket tid och garanterar att ett försök till lösning alltid implementeras på samma sätt.

Host
Även vår virtuella infrastruktur kan övervakas. Vi ser direkt hur våra VMwarevärdservrar mår. (Klicka på bilden för att förstora den)

TechWorlds slutsats

OPmanager är en liten men kompetent produkt som framför allt passar för mindre företag som snabbt vill ha en standardlösning på plats. Har du ingen övervakningslösning i dag så är OPmanager definitivt en produkt att ta med i din utvärdering, och har du en väldigt liten miljö som består av färre än 10 enheter så får du här en kanonprodukt helt utan kostnad. Den är så enkel att installera och få fart på att du på bara någon enda dag lär känna den, och du kommer garanterat att ha bättre kontroll på din miljö efteråt.

FAKTA OCH BETYG

Produkt: OPmanager Essentials
Tillverkare: Manage Engine
Version: 11400
Produkttyp: Övervakningssystem
Kontakt: www.manageengine.com/network-monitoring/
Admingränssnitt: Webbläsare
Cirkapris: Gratis för övervakning av upp till 10 enheter, 14 000 kronor för upp till 500 enheter

+Billig produkt, gratis för de minsta miljöerna. Mycket snabb att komma igång med. Mycket bra stöd för nätverksövervakning. Snygg workflow- lösning och rapportgenerator.
-
Lite krånglig hantering av lösenord. Användargränssnittet beter sig lite konstigt beroende på webbläsare.

TechWorld rekommenderarBETYG
Installation 10/10
Presentation 20/30
Flexibilitet 20/30
Mätområden 20/30

TOTALT: 70 av 100