Linux Mint är en Linuxdistribution vars fokus ligger på att göra det enkelt för skrivbordsanvändare att använda ett operativsystem. Här får vi två framträdande skrivbordsmiljöer kallade Cinnamon och Mate, och det är framförallt Cinnamon-utgåvan TechWorld tittat på i det här testet.

Utgåvorna bygger på välkända Ubuntu, som i sin tur bygger på Debian, vilket borgar för en stabil grund. Det innebär till exempel att nya utgåvor av Linux Mint släpps ungefär när en ny Ubuntu-utgåva lanseras.

Startmeny linux mint
Här är det klassiskt utseende och funktion som gäller. Startmeny i vänstra hörnet, panel i botten av skärmen och aktivitetsfält, precis som det (enligt vissa) ska vara.

Vad skiljer då Linux Mint från sina två namnkunniga släktingar Ubuntu och Debian? Linux Mints skapare vill göra det så enkelt som möjligt för användare att komma igång, så deras distribution innehåller en del sluten programvara, till exempel för multimedia, som i övriga distributioner brukar få installeras separat. Några kända programvaror som i andra distributioner får installeras separat kommer förinstallerade, som exempelvis Gimp.

De som föredrar ett traditionellt utseende på skrivbordsmiljön, à la Windows 7 och äldre Gnome-versioner, kommer att känna igen sig väl i någon av Linux Mints skrivbordsmiljöer. Mate bygger på Gnome 2 och Cinnamon på Gnome 3 – de två miljöerna skapades när Gnome 3 inte utvecklades i den riktning somliga önskade.

Linux Mint 17.1 är i första hand en utgåva som fokuserat på stabilitet och skönhetsfixar, och i Cinnamons fall på uppstädning av minnesåtgång och generell snabbhet. Det märks genom att gränssnittet känns väldigt rappt och följsamt.

Intressant är att Linux Mint 17.1 inte bygger på Ubuntu version 14.10 utan på den äldre 14.04, en version med lång livslängd. Det medför att även Linux Mint-användare får Ubuntus säkerhetsuppdateringar fram till 2019.

Det har funnits en oro om att Mint skulle ha sämre säkerhet än Ubuntu på grund av att apparmor saknas. Apparmor är den säkerhetsförbättring för Linux som bland annat ger möjligheten kan kapsla in ett program för ökad kontroll. Vi tycker inte det här är ett problem – en kunnig Linuxadministratör vet vad som ska konfigureras oavsett om det gäller Linux Mint eller andra distributioner.

Det bör nämnas att Mate har fått nya grafiska effekter och ögongodis. Med det närmar sig Mate sin storebror Cinnamon. Roterande kuber och andra onödiga men vackra klassiska effekter finns att leka med. Kanske inget som används till vardags, men roligt att prova någon gång.

Uppdateringshanteraren har fått en bättre och elegantare hantering av paket, där grupper visas i en hierarkisk nivå. Tanken är att det ska vara svårare att missa delvisa uppdateringar om användaren ser allting i grupper. Vi har sällan upplevt det problemet, men det är en förändring som ger tydlighet.

Linux Mint använder numer Googles Noto teckensnittsfamilj som standard, vilket innebär skönhet och ett bättre språkstöd. Apropå språkstöd är en stor del av Linux Mint tillgängligt på svenska, men en del saker är tyvärr fortfarande på engelska.

En van Linuxanvändare känner igen sig direkt i programutbudet med Firefox, Libreoffice, VLC och så vidare. Det är behagligt att slippa några av de konfigurationer som annars är vanlig direkt efter en Linux-installation, till exempel extra insticksmoduler för multimedia. Och systemet ser väldigt elegant ut, det måste erkännas.

Inställning linux mint
Linux Mint erbjuder likt andra distributioner grafiska inställningsmöjligheter till mycket av dess inre konfigurationer. Det kan vara skönt att slippa terminalen för sådant.

TechWorlds slutsats

Ett elegant yttre, en stabil grund och en klassisk skrivbordsmiljö gör att vi gillar Linux Mint. Det är enkelt att komma igång, speciellt för en vanlig användare. Kraften i terminalen är ju heller aldrig långt borta, trots fokuset på skrivbordsmiljön.

Skulle det kunna vara något för den som ska vidare från Windows 7 till och med? Absolut, ge det en chans om du sitter i sådana tankar. Om du redan använder en stabil Linuxdistribution som exempelvis Ubuntu eller Debian kan du ändå välja att prova komponenter som ingår i Linux Mint, till exempel Mate.

Men support då? Ett företag som vill garantera sig om att få kommersiell support kanske bör titta på exempelvis Fedora eller Ubuntu i stället, då stödet i dag framför allt är gemenskapsbaserat.

Vi funderar också hur länge Linux Mint kommer ha två huvudutgåvor, Cinnamon och Mate – mångfald är bra, men kanske är det ibland bättre att lägga resurserna på ett mål.

Vi kommer att behålla installationen av Linux Mint på datorn, det är ett gott betyg.

FAKTA OCH BETYG

Produkt: Linux Mint 17.1
Produkttyp: Operativsystem
Tillverkare: Clement Lefevbre och Linux Mint-gemenskapen
Kontakt: www.linuxmint.com
Linuxkärna: 3.13
Support: Användargemenskap på nätet
Licens: Olika licenser för olika delar; GPL för Linuxkärnan
Pris: Gratis

+Enkel och elegant. Kan tilltala Windows 7-användare på jakt efter något nytt.
-Den svenska översättningen av programvara kunde vara mer heltäckande. Support är endast gemenskapen.

rekommenderar
BETYG

Installation 23/25
Konfiguration 20/25
Funktioner, finesser 15/25
Dokumentation, stöd 20/25

TOTALT: 78 av 100