Inom området mekaniska hårddiskar råder stiltje, innovationerna är få – ökningar i lagringsyta är endast marginella och prisbilden relativt oförändrad. Samtidigt minskar svagheterna hos ssd-baserade diskar konstant.
Det finns ändå två saker som talar emot ssd. Det ena är låg lagringsdensitet, som medför diskar med få gigabyte och därmed också högre pris per gigabyte. Det andra är hur många skrivningar disken klarar, något som historiskt har varit ett problem framför allt på serversidan.
Vi frågade Magnus Thunberg, expert på backup- och lagringsspecialisten Cristie Nordic, hur han ser på läget i dag.
– Kraven på prestanda för servrar och lagring ökar i vanlig ordning och priserna på ssd pressas konstant, samtidigt som kapaciteten ökar. Vi tror att ssd inom kort kommer att ta över som lagringsmedia i servrar och åtminstone öka till antalet på lagringsenheterna.
Vad blir den traditionella mekaniska hårddiskens roll då?
– Tillverkare lanserar snart ssd-diskar på 6 och 8 terabyte, och planerar för 10 terabytediskar. Det gör att hårddisken inte bara är slagen hastighetsmässigt utan även kapacitetsmässigt. Men hårddiskarna är fortfarande ett billigare medium, och genom lansering av så kallade arkiveringsdiskar kan den traditionella hårddisken konkurrera prismässigt med band-backuper som fortfarande används av många.
– Vi ser redan i dag en trend att ssd och hårddiskar kombineras i servrar, och då kör man till exempel ssd för databaser och andra ändamål där det behövs riktigt hög läs- och skrivprestanda. En nackdel med dagens arkitektur är att både ssd och mekaniska hårddiskar använder sig av en begränsad buss, sas och sata, för överföring av data, säger Magnus Thunberg.
Ssd har inga rörliga delar, och det innebär många fördelar – mindre slitage, mindre värme alstrad och tåligare mot slag och stötar.
Vad gör man för att minimera det problemet?
– Det finns alternativ, till exempel att i stället använda flash-chip monterade på pci-kort. Det minskar den flaskhalsen.
Det verkar ändå som ssd kommer till servrarna så småningom. Men hur är det med backup och lagringsytor?
– För lagringssystem i san ser vi att man gärna kombinerar ssd, sas och nearline-sas med automatiserad tiering för att flytta data till det medium som ger rätt prestanda för uppgiften. Men även i san tror vi att ssd bli vanligare under året. Marknaden verkar även leta efter lite alternativa flashlösningar. IBM:s Flashsystem släpps nu till exempel med lägre pris än innan, och det visar mycket bättre prestanda än ssd:er i san:et.
Tomas Lindahl, nordisk produktchef inom infrastruktur på Dustin, håller med i stort med Magnus Thunberg, men anar att övergången kommer att dröja lite längre:
– Ssd är på kraftig frammarsch, men vi tror att de båda alternativen kommer att samexistera under en ganska lång tid framöver. Men när både pris och lagringskapacitet för ssd har gått om mekaniska diskar kommer processen att gå väldigt fort. Då är risken i stället att ett nytt lagringsmedium dykt upp på marknaden, något som är snabbare och bättre på andra sätt.
Men på frågan om operativsystem och mjukvara är redo för ett hårdvarubyte är experterna däremot eniga – svaret blir ett rungande ja.
Sammanfattningsvis kan vi nog säga att oavsett om det heter ssd eller något annat den närmsta tiden så verkar onekligen flashbaserad lagring på intåg i serverhallen. Kapaciteten och antal återskrivningar som de nya generationerna ssd-diskar klarar av är redan jämförbara med traditionella mekaniska diskar.
Det enda fördelen som återstår för den äldre tekniken är pris per gigabyte, där man fortfarande leder. Men om vi tar en återblick på andra tekniker som under åren blivit ersatta är det bara en tidsfråga. Vi får se hur fort det går.
Källa: Techno FAQ - tinytw.se/ssdvshdd (Klicka på bilden för att förstora den)
tinytw.se/flashsystem - Mer om IBM:s Flashsystem
tinytw.se/storagevs - En bra genomgång av fördelar och nackdelar mellan de olika teknikerna på Storage Review
tinytw.se/foremay - Foremay är ett amerikanskt företag som tillverkar stora ssd-diskar
tinytw.se/ssdtier - En Seagate-artikel om möjligheter och risker med ssd-tiering
Den 17 juni öppnar vi dörrarna till IDG och drar igång Code Night #2, en fullspäckad kodkväll med temat Lärdomar från spelbranschen. Kvällen kommer att bjuda på intressanta talare, programmering, nätverkande och workshops.
Kvällen är kostnadsfri och vi bjuder på enklare mat, dryck och snacks.
Läs mer och anmäl dig här: www.codenight.se