Hundra gigabit per sekund, trippel redundans och i princip 100 procent upptid är vad svenska lärosäten kan förvänta sig av nya Sunet, Swedish University Network.

Organisationen är på väg att upphandla ett nytt landsomspännande fibernät för alla svenska universitet, högskolor och vissa statliga museer och kulturella organisationer. Det blir den tredje generationen efter Gigasunet och Optosunet.

Anledningen är att kontrakten på de gamla hyrfibrerna gått ut och inte får förnyas på grund av statliga upphandlingsregler. Och kapaciteten måste ändå ökas.

Dessutom är den optiska utrustningen en 15 år gammal design, och även om det finns reservdelar och serviceavtal går det inte att köpa mer utrustning för att bygga ut kapaciteten.

Det nya nätet är i designfasen nu och ska vara klart för drift i slutet av 2016. Det kommer till stor del att hängas i våra 400 kilovolts kraftledningsstolpar. Det svenska stamnätet för elkraft har den fördelen att det inte blåser omkull i höststormar. Eller det har inte hänt ännu i alla fall.

Sunet har idag några verkliga storproducenter som kan se fram mot en ännu bredare motorväg ut i Europa. Ett av dem är Råö-teleskopet som under vissa tider kommer att producera dataströmmar på 50 gigabit per sekund i sin radioastronomiska verksamhet.

En annan är ESS, European Spallation Source, neutrongeneratorn i Lund som kan bli en dataspruta av stora mått när den blir klar 2019.

Nu när LHC dragits igång i Schweiz igen – när de väl skjutit sönder kortslutningen som blockerade de supraledande magneterna – kommer dataströmmen därifrån och till svenska universitet att nå nya höjder. Nu är det mörk materia man letar efter.

Hur kan Sunets ansvariga bara våga andas om 100 procent upptid? För att man klarat av det hittills. I stort sett. Nyligen hade Sunet ett mycket sällsynt avbrott på strax under sex timmar till vissa kunder, orsakat av att de båda redundanta fibrerna grävdes av samtidigt. Sunets krav till fiberägarna är att de båda fibrerna rent fysiskt aldrig får ligga närmare varandra än tio meter, men i detta fall låg de ändå i samma fibergrav och blev raskt sönderborrade av en jätteborr. Där ser man vikten av att leverantörerna följer specarna.

Men det är ovanligt med så stora avbrott på Sunet. Under de senaste femton åren har nätet bara haft ett avbrott av liknande magnitud, och det varade i fjorton minuter.

Tillsammans med Netnod ska Sunet också genomföra projekt Tidslagret och stationera ett antal atomklockor och kraftfulla ntp-servrar på tillräckligt många platser ute i landet. Därigenom säkrar man att den svenska realtiden kan upprätthållas även om Sverige blir avskuret från omvärlden och SP i Borås inte längre får tiden från tidsbyrån i Paris. Äntligen är det någon som tänker och ser konsekvenserna av en allvarlig situation, innan den inträffat, och bygger bort den. Sveriges (fram)tid är räddad!

Fakta

Hissat:
Mannen drev hämndporrsajten Ugotposted fick 18 års fängelse för identitetsstöld och utpressning, eftersom han också drev en annan sajt där de som fått bilderna upplagda kunde få dem borttagna mot betalning.

Dissat:
Facebook, Twitter, Youtube och 160 andra sajter är blockerade i Turkiet, och Google hotades med blockering om de inte tog bort länkar till politiskt misshagliga bilder. Bilder som redan tryckts i turkiska dagstidningar ...

Den 17 juni öppnar vi dörrarna till IDG och drar igång Code Night #2 en fullspäckad kodkväll med temat Lärdomar från spelbranschen. Kvällen kommer att bjuda på intressanta talare, programmering, nätverkande och workshops.

Kvällen är kostnadsfri och vi bjuder på enklare mat, dryck och snacks.

Läs mer och anmäl dig här: www.codenight.se