Marknaden för molntjänster växer allt snabbare, de flesta funktioner finns numera i molnet. Det kan dock uppstå vissa juridiska spörsmål, och av olika skäl kan företag vilja lagra sina data inom EU:s gränser utan inblandning från amerikanska företag. Vi har här tagit en titt på några olika fillagringstjänster som garanterar att data som lagras stannar inom EU, och betygsatt dem efter olika kriterier.

Scenario
Ett svenskt företag med ca 50 användare vill slippa hantera egen infrastruktur för fillagring, men man vill inte placera sina data utanför EU. Enkelhet, bra pris och goda prestanda är viktiga parametrar för företaget och man behöver kunna komma åt sina filer från flera olika plattformar och operativsystem.
Så gjorde vi testet
Vi registrerade oss hos olika leverantörer och bedömde hur lätt vi kom igång och hur lättadministrerad lösningen var. Vi undersökte vilka extrafunktioner som erbjöds och vi kontrollerade hur snabbt vi kunde överföra filer via Windowsklient och webbläsare.

Vår klient hade Windows 8.1U1 och vi använde en Iphone för att testa åtkomst från mobiltelefon. Internetlinan var en 100/100 megabit fiberförbindelse.

Storegate

Svenska Storegate erbjuder flera olika lagringstjänster för både företag och privatpersoner. Vi registrerar oss för en testversion för företag och får direkt tillgång till tjänsten efter att några mejl trillar in som berättar mer om hur man kommer igång.

storgate
Storegates mobilklient är stilren och snabb och gör det enkelt att nå filerna när man är på språng.

Vi behöver inte titta så mycket på instruktionerna eftersom sajten är mycket pedagogiskt upplagd. Vi laddar hem en sync-klient för vår Windowsklient och får en genväg till vår lagring i Utforskaren.

storegate admin
Storegate har en funktionsrik administration och en pedagogiskt utformad sajt.

Vi laddar också hem en klient som ger oss en gammal hederlig enhetsbokstav till vår molnlagring via webdav-protokollet. Vi laddar också ner appen som Storegate erbjuder till vår Iphone.

Allt funkar perfekt och vi börjar genast ladda upp filer till vår molnlagringsplats och vi ser dem direkt på alla enheter.

I sync-klienten kan vi ange hur mycket bandbredd som ska få användas för uppladdning, och vi blir lite besvikna när vi inte kan ange ett värde större än 1 megabyte per sekund. Även om detta är en hygglig hastighet känns det ändå som att vi blir påtvingade en långsamhet nu när vi har en 100 megabit-förbindelse mot internet.

Nedladdning och filhantering via webbläsare går däremot blixtrande snabbt. Klienter finns för Windows, Mac, Iphone och Android, det lär täcka mycket av klientbehovet hos ett företag nu för tiden.

Det är också enkelt att lägga upp flera användare och tilldela dessa olika behörigheter i olika delade mappar. Du kan också enkelt ge helt externa personer tillgång till dina filer via publika webblänkar som, om du vill, kan vara lösenordsskyddade.

Som en trevlig bonusfunktion finns också möjlighet att ta backup på hela sin dator till lagringstjänsten. Det kan förstås ta en hel del utrymme, men om behovet finns att ta backup på alla data man har som är lokalt sparat så är det förstås en mycket bra funktion.

Iphone-appen vill direkt också hjälpa till att rädda dina bilder genom att ladda upp dem till ditt molnlager – en trevlig funktion.

Via webbläsaren hanterar vi snabbt och enkelt både personliga och delade arbetsytor. Den lagringsmängd man köper är en totalmängd, och vi får själva se till att fördela den på olika personliga och delade arbetsytor. Det gäller alltså att ha koll på lagringsmängden så att man inte slår i taket.

storegate klient
Via webbläsare är det full fart hos storegate, men varför bygga in så tråkiga gränser för bandbredden i Windowsklienten?

Priset ligger en aning högt med tanke på alternativen som finns i dag – 299 kronor för 100 gigabyte är ganska dyrt, och priser ökar av någon anledning med antal användare, det känns inte helt logiskt. För 1 terabyte får vi hosta upp 2 000 kronor per månad, det är lite i överkant.

Men Storegate har verkligen lyckats skapa en lättanvänd molnlagring. På bara cirka en halvtimme är vi i mål och har testat de flesta funktioner som finns på olika enheter, det känns kanonbra. Tjänsten är extremt snygg och enkel att komma igång med och fungerar precis så bra som vi vill att den ska göra. Med ännu bättre hastighet, en lite smartare prismodell och lite lägre pris hade detta varit en klockren tjänst.

Cloudme

Cloudme är också det en svensk leverantör som erbjuder fillagring. Vi registrerar oss snabbt och enkelt på sajten och kommer bums in i portalen. Vi erbjuds omedelbart att ladda hem en klient för Windows och vi väljer att göra det.

cloudme
Cloudmes mobilapp är snygg, men även här framgår inriktningen mot privatpersoner.

Klienten skapar en genväg i Utforskaren åt oss så att vi bekvämt kan nå filerna i molnet. Det går också att använda webdav för att koppla en enhetsbokstav mot fillagret. Det är en åtgärd man får fixa manuellt, men det finns bra instruktioner på supportsajten som anger hur man gör.

Vi laddar också hem appen för Iphone där vi direkt ser våra filer och kan börja jobba. Både appen och webbplatsen är snygga och tilltalande och verkar främst vara utformade för en privatkonsument, men även företagsanvändare uppskattar förstås en snygg miljö att jobba i.

Vi noterar i klientinställningarna att det går att ange obegränsad bandbredd för uppladdning och vi startar spänt en uppladdning av en fil. Mycket riktigt, det här är en snabb tjänst – bandbredden som utnyttjas ligger mellan 25–35 megabit, klart godkänt.

cloudme bandbredd
Bandbredden är helt okej och Cloudme-klienten har en hel del inställningar. Gränssnittet för användaren är lättarbetat.

Man kan ange om synkroniseringen med lokala filer ska ske direkt eller via ett schema, och man kan välja riktning på synkroniseringen.

Det går också fint att dela med sig av mappar som andra kan arbeta med, och man kan dela ut en mapp med läs- eller skrivbehörigheter. Delar man ut med skrivbehörigheter medför det att man måste skydda delningen med ett lösenord.

Webbsidan genererar också en qrkod för mappen, en kul bonus.

Däremot finner vi inget sätt att centralt hantera olika användare, vilket känns oroväckande. Tanken är att varje användare har ett eget separat konto hos Cloudme, och det innebär ju att en person som slutar på företaget kan få med sig sina data utan företagets kontroll.

Vi får känslan av att det är en produkt för privatanvändare som man försökt sätta en företagsprägel på. Det understryks också av att det finns separata framträdande funktioner för att strömma film och spela musik direkt från sajten.

Cloudme gränssnitt
Cloudme har ett snyggt gränssnitt, men det känns inriktat mot privatpersoner. Notera speciellt direktvalen för spellistor.

För ren fildelning fungerar Cloudme utmärkt, och för en privatperson kan det absolut vara ett alternativ, men för ett företag saknas troligen vissa centrala funktioner som är nödvändiga. Det är synd, för prestandan är strålande och sajten är lättarbetad och snygg.

Vi förutspår också vissa ekonomiska bekymmer när ett företag inte enkelt självt kan hantera en hel prenumeration, utan fakturorna blir spridda på olika användare.

Med tydligare företagsfunktioner vore det en bra produkt, men just nu är vårt scenarioföretag troligen på jakt efter en annan lösning.

Ftopia

Ftopia är en filtjänst som är baserad i Frankrike, och det märks. Vi registrerar oss på sajten och får direkt två brev i mejlen på franska som troligen förklarar hur man ska gå vidare. Franska är inte vår starka sida, men vi hittar en länk som vi klickar på som verkar verifiera vårt konto och tar oss till en inloggningssida med fransk text.

ftopia
Vi kommer inte längre än till Ftopias inloggningssida innan appen låser sig. Dåligt.

Vi anger uppgifter och kommer in i ett franskt gränssnitt. Där hittar vi till sist möjligheten att byta till engelskt gränssnitt och andas ut.

Vi lägger upp ytterligare ett konto och noterar nöjt att Ftopia erbjuder sammanhållen användaradministration.

Efter lite googlande hittar vi klienter för Windows och OS X, men de är inte enkelt tillgängliga från webbgränssnittet efter inloggning – svagt.

Vi installerar Windowsklienten och ser direkt våra mappar och filer som vi laddat upp. Uppladdningen verkar landa runt 10 megabit vilket känns lite i underkant men ändå okej.

bandbredd ftopia
Ftopia erbjuder den generellt sett lägsta bandbredden, och det känns när vi arbetar med större filer.

Synkroniseringen är snabb och direkt efter att vi skapat mappar i webbgränssnittet ser vi dem på vår Windowsklient och tvärt om.

Filadministrationen i Ftopia bygger på att man delar upp sina fillager i olika ”rum” som man kan ge olika personer tillgång till. Det går också att dela ut publika länkar för helt externa personer som ska komma åt filer. Men delar man ut en mapp och erbjuder en extern länk till någon får personen i fråga ladda hem en zip-fil med de filer som finns i mappen. Inte bra. Den personen ska kunna jobba med filerna direkt där de ligger.

ftopiaklient
Man kan tilldela olika personer olika behörigheter i Ftopia, men vi får kämpa ett tag innan vi lyckas sätta dem på rätt nivå i trädstrukturen.

Det är lite bökigt att sätta behörigheter i webbgränssnittet och Windowsklienten erbjuder ingen kontextutökning, till exempel via högerklick på en fil i Utforskaren, utan det enda som dyker upp är en enhetsbokstav mot fillagret.

Vi laddar också ner klienten för Iphone och försöker febrilt att logga in, men det enda som händer efter en lång väntetid är att appen låser sig helt. Vi måste kasta appen varje gång och försöka igen. Vi kommer inte in hur vi än försöker, och utan felmeddelanden med information om vad som är fel ger vi upp försöken att använda appen efter tre–fyra låsningar. Uselt.

Ftopia är enkel att använda och tjänsten gör det mest grundläggande som man förväntar sig, men vi kan inte rekommendera den för vårt scenarioföretag eftersom den erbjuder för lite med lagringsutrymme och inte är så lätt att administrera. Alla klienter fungerar inte heller som de ska, så vi upplever inte direkt att vi får så värst mycket funktioner för pengarna och skulle inte kunna använda tjänsten i praktiken, speciellt om våra användare inte är så duktiga på franska.

Zettabox

När vi registrerar oss hos Zettabox möts av ett mycket stilrent gränssnitt som också är lätt att använda sig av. Vi kan skapa ytterligare användare – Zettabox har alltså förstått att det är viktigt med central användarhantering.

Zettabox
Zettabox mobilapp är snabb, snygg och enkel att arbeta med. Det är också enkelt att ladda ner filer som.

Vi börjar med att installera en klient för vår Windowsdator och laddar upp en fil till molnet. Hakan trillar i bordet när vi ser att förbindelsen mättas och vi tankar upp filen på några sekunder i nästan 100 megabit-hastighet. Även om nedladdningen är lite långsammare så har företaget verkligen en kanonfart i sin lösning.

zettabox bandbredd
ZettaBox erbjuder grym bandbredd och vi tankar upp stora filer på några sekunder. Vår 100 megabit-länk är mättad genom hela överföringen. Kanonbra!

Vi noterar att man inte kan få någon enhetsbokstav mappad mot sin lagring, det är lite synd eftersom vissa äldre tillämpningar gärna vill jobba mot en sådan.

Vi installerar också en app för Iphone, loggar in och ser direkt alla de mappar och filer som vi förväntar oss. Vi är snabbt igång, även om vi får leta lite efter klienter för olika os.

Även om Zettabox ger central användaradministration finns ingen delad arbetsyta, utan vi som administratörer måste skapa en personlig mapp som vi sedan delar ut. Det här fungerar visserligen, men det hade varit ännu snyggare med en färdig delad yta.

zettabox admin
Zettabox har ett annorlunda gränssnitt som är mycket spartanskt, men de viktiga funktionerna finns på plats.

Synkroniseringen är snabb och fin, och vi ser direkt alla förändringar slå igenom i alla klienter.

Man kan också dela ut filer och mappar åt externa personer. Vi försöker dela ut en mapp till en användare som vi skapat, men kan bara få en lista på externa kontakter som vi lagt upp. Vi kan alltså inte dela till de egna användarna – mycket märkligt, administrationen blir svårare. Vi skulle gärna sett en enklare administration med fokus på egna användare, och vi stör oss också på att vi får e-postpåminnelser för varje åtgärd som vi utför.

Alla kan göra misstag, och vi blir bekymrade över att inte hitta något sätt att föra tillbaka filer som man råkat ta bort. Man får förvisso en fråga om man verkligen vill ta bort filer, men en soptunna där vi kan leta är vad vi hade väntat oss.

Lösningen är frikostigt dimensionerad och varje användare får 100 gigabyte att spara data på, helt okej med tanke på priset.

Zettabox har en snabb och snygg lösning, men den når inte riktigt ända fram när det gäller administrationen av användare och filer. Det är testets billigaste produkt och man får verkligen mycket för pengarna här, och det är också i ljuset av det man ska se det förhållandevis höga betyget.

Fakta och betyg:

techworlds test
(klicka på bilden för att förstora den)

TechWorlds slutsats

Alla deltagarna i testet uppfyller grundläggande krav på filtjänster – de ger lättanvänd molnlagring med klienter för flera olika os och enheter. Man har löst uppdraget på olika sätt och erbjuder lite olika funktioner, men den fina magkänsla vi fick för Storegate höll i sig genom hela testet. Deras lösning är lätt att använda, sajten finns på svenska och supporten är svensk, vilket underlättar kontakt och gör livet enkelt för slutanvändarna av lösningen.

Är du liksom vårt scenarioföretag ute efter en fillagringstjänst som garanterat placerar data inom Europas gränser bör du ta en titt på Storegate, även om lösningen kostar en slant att använda och uppladdningen är lite i segaste laget.

Är du privatperson kan det hända att du i stället borde undersöka Cloudme som erbjuder en snygg och snabb lösning för privat bruk.

Fakta

Även om alla testdeltagarna uppfyller grundkraven på en filtjänst skiljer det en hel del i hur lösningarna implementerats. Skapa alltid en egen kravlista och testa noga olika lösningar för att se att de passar dina användare. Det är mycket enkelt att testa tjänsterna via gratisabonnemang – gör det innan du bestämmer dig.