Aldrig någonsin tidigare har vi haft så många kunskapsbanker att ösa ur på ett så enkelt sätt. Det mesta finns i dag på internet i form av videoklipp, uppslagsverk och textfiler, och det har i sin tur lagt grunden för så kallade mikroutbildningar, extremt korta utbildningar med ett starkt fokus på ett visst område. Det kan handla om allt från att se ett videoklipp på några minuter till att läsa ett kort informations-sms.

Många utbildningsföretag använder mikroutbildningar utan att de egentligen vet om det, eftersom de kan ingå som en naturlig del i en mer omfattande kurs. Utbildningsföretaget Informator arbetar däremot med mikroutbildningar på ett mer medvetet sätt.

Tobias Strandh

– Mikroutbildning, eller injektion som vi ibland kallar det, är en kortare utbildning som borrar ner på djupet i en del av ett större område. Hos Informator används ofta dessa insatser som en viktig del av ett företagsanpassat utbildningsprogram, berättar Tobias Strandh, affärsområdesansvarig på Informator Utbildning och dessutom TechWorld-skribent.

Han menar att en mikroutbildning lämpar sig bäst när man sitter mitt i ett uppdrag och har stött på problem som gör att man inte kommer vidare.

Fördelarna med den typen av utbildningar är att de kan ge snabba svar på ett visst problem. Det är tidseffektivt och tar inte för mycket fokus från en pågående uppgift. Men det finns också nackdelar.

– Med en mikroutbildning löser man kortsiktigt och snabbt en fråga som dykt upp, det är mer brandsläckning än bestående kompetenshöjning. Oftast finns inte heller någon på andra sidan som kan erbjuda mer förståelse om ämnet.

Artem Zavyalov

Highbrow fokuserar helt och hållet på mikroutbildningar, och man har blivit en av de största aktörerna på området. Där kan du bland annat lära dig mer om konst, historia, vetenskap, natur, psykologi och filosofi. Artem Zavyalov, en av grundarna av företaget, förklarar hur de arbetar med konceptet.

På Highbrow använder vi det som en superenkel metod för att varje dag lära ut något nytt som inte är relaterat till det egna yrket, och det på mindre än fem minuter. Varje morgon levererar vi högkvalitativt innehåll till mottagarens inkorg baserat på hens intressen. Varje kunskapspaket är kompakt, allt för att mottagaren ska kunna lära sig något nytt på kortare tid än det tar att dricka en kopp kaffe.

Highbrow
Highbrow erbjuder mikroutbildningar inom en mängd olika områden, till exempel natur, psykologi och historia.