Trots att Apple i första hand tycks fokusera på konsumentmarknaden har företagets produkter sedan länge letat sig in på företagen. Men de anställdas glädje är ofta it-avdelningens mardröm – jämfört med framförallt Windows saknar Mac många av de verktyg en administratör kan förvänta sig.

Det är här Flextivity kommer in i bilden. Den molnbaserade tjänsten ger företag möjlighet att kontrollera alla sina Mac-datorer på distans. Tjänsten finns i två olika versioner med olika verktyg, och i ett paket med båda verktygen.

Samtliga versioner kommer i form av en klientmjukvara som installeras på datorerna och i andra änden en webbaserad kontrollpanel, som därigenom fungerar i alla moderna webbläsare oavsett operativsystem.

Flextivity Secure ger administratörer möjlighet att kontrollera enkla säkerhetspolicys, bland annat brandväggsinställningar och virusskydd.

flextivity gränssnitt
Flextivitys gränssnitt är helt webbaserat och sätts upp i ett par enkla steg.

Flextivity Monitor är den andra halvan, inriktad på själva arbetsflödet. Här kan vilka program och webbplatser användaren kommer åt begränsas.

Flextivity Complete är namnet på helhetslösningen där verktygen från både Secure och Monitor ingår – dock finns det ingen kostnadsfördel, Complete kostar samma som de två tjänsterna tillsammans.

Verktygen är imponerande kraftfulla. Policyer kan regleras efter både användare och vilket nätverk som används. Datorer kan grupperas under olika etiketter för att enkelt skilja på exempelvis utvecklare, säljare, kundservice och så vidare.

klientmjukvara
I webbgränssnittet kan klientmjukvaran konfigureras att spara skärmdumpar när användaren gör en webbsökning med vissa ord.

Bland de mer intressanta funktionerna hittas möjligheten att blockera åtkomst till exempelvis sociala nätverk under arbetstid. Lika intressant är en funktion som låter klientmjukvaran spara en skärmdump i förinställda intervaller eller när användaren gör en viss webbsökning på arbetstid.

Tjänsten använder sig av en prenumerationsmodell med månatliga eller årliga betalningar. Priset sätts efter antalet datorer – 30 kronor per månad för Secure och 70 kronor per månad för Monitor. Med fler än fem datorer får man rabatt, som når över 30 procent vid 100 datorer. Om du behöver fler än 100 licenser kan du begära offert.

flextivity mobil
I och med att administrationen sker via webben är verktyget lätt tillgängligt från valfri smartphone.

TechWorlds slutsats

Men det spelar ingen roll att Flextivity är både kraftfullt och välpolerat, det går nämligen inte att komma ifrån hur amerikansk tjänsten känns. Det är tveksamt hur medarbetare i en svensk företagskultur skulle se på sin arbetsgivare om de mer integritetsrelaterade funktionerna användes. Tillverkaren uppmanar dock företagsledningar att i första hand ta itu med personalproblem på ett öppet sätt.

Men om inget annat återstår kan Flextivity ge den data eller bevis som krävs för att på ett eller annat sätt lösa ett problem. Använd inte mer övervakning än nöden kräver, helt enkelt.

FAKTA OCH BETYG

Produkt: Flextivity
Produkttyp: Administrationsverktyg
Tillverkare: Intego
Kontakt: www.intego.com
Plattform: OSX
Mobilappar: Nej, men mobilanpassat webbgränssnitt
Språk: Engelska, franska, spanska, tyska, japanska
Kostnad: 30, 70 eller 10 0 kronor per månad och licens beroende på version Provversion: 30 dagar, betalningsuppgifter krävs
Support: E-post

+Snabbt och enkelt att komma igång. Modernt och lättförståeligt gränssnitt.
-Webbgränssnitt inte helt optimalt på mindre skärmar. Som alltid med mjukvara-som-tjänst blir det en saftig nota sett över tid.

BETYG
Gränssnitt: 25/30
Funktioner: 25/25
Användarvänlighet: 25/25
Installation: 10/10
Dokumentation: 10/10

TOTALT: 95 av 100