Jörgen Städje

Radiotjänst i Kiruna bär sig sämre och sämre åt, allt eftersom tiden går. Jag fick nyligen ett brev där de påstår att jag till deras kontrollant medgivit att jag har tv och därför ska betala tv-avgift. Det är ren och skär lögn. Kontrollanten blev aldrig insläppt och jag medgav inget alls. Kontrollanten har till och med kryssat i Ja-rutan under rubriken ”Medger innehav” på sin blankett. Ett rent påhitt.

Kräv sålunda alltid att få se kontrollantens ifyllda blankett, om detta händer dig, och se till att fotografera den, så kontrollanten inte kan mygla senare.

Detta har hänt

Radiotjänsts undersökare är på mig som hökar. Under de senaste månaderna har en person från Radiotjänst ringt 3–4 gånger och frågat om jag har tv. I februari kom en kontrollant och ringde på min dörr och frågade om jag ”inte hade glömt något”. Jag sade att jag inte alls hade glömt något. Då gick han.

Senare kom en faktura från Radiotjänst. De vill ha 519 kronor för de ”har fått information om att [jag] har en tv-mottagare”. Någon har suttit på myndigheten och ljugit ihop, ska det vara. Kontrollanten i fråga kom ju aldrig in genom ytterdörren, så han kan bara ha sett en skymt av min hall.

Jag ringde Radiotjänsts kundtjänst och undrade hur det här hade gått till. Under samtalet visade det sig att myndigheten hade mycket bra koll på mina tidigare ärenden. Det tog dem en sekund att söka fram att jag figurerat tidigare, då datorer var licenspliktiga.

kontrollantens blankett
Så här ser kontrollantens blankett ut. Klicka för större bild.

Överklagandet avslogs

Jag bad muntligt om ett överklagande, vilket registrerades. Givetvis struntade Radiotjänst i att kontrollanten ljugit och accepterar uppgifterna på blanketten, och efter en tid fick jag ett brev med besked om avslag på överklagandet.

Brevet och en kopia av kontrollantens blankett ser ut så här.

Nyligen kom en ny faktura påspädd med påminnelseavgift och tilläggsavgift och hot om kronofogde. Jag överklagade i ett meddelande till Radiotjänst, men kommer sannolikt att bli tvungen att betala ändå:

Jag vill överklaga ert beslut 20152282981001.

I ärendet står det att ”Vid avgiftskontroll 2015-02-22 har du medgett innehav av TV. Kontrollanten har även hört en TV från dörren”.

Detta är fullständigt befängt. Kontrollanten blev aldrig insläppt och kan aldrig vare sig ha hört eller sett en TV. Däremot har jag flera datorer, med tillkopplad ljudanläggning och han kan ha hört dessa och därefter kryssat i ”Hört TV” på sin blankett. Hur han kan påstå att han hört en TV är fullkomligt obegripligt. Påståendet att jag medgivit innehav vid detta tillfälle är gripet ur luften. Han frågade om jag hade TV och jag sade Nej. Då frågade han ”har du inte glömt något” varvid jag svarade att ”nej, jag har inte glömt något”. Sedan stängde jag dörren.

Jag har emellertid tidigare medgivit att jag har licenspliktig utrustning, en dator, på den tiden när det var licenspliktigt. Ärendenumret var 20131326528002. Men datorer är inte licenspliktiga längre. Det har jag, och ni, Högsta förvaltningsdomstolens beslut från 2014-06-13 på. Se vidare min artikel http://techworld.idg.se/2.2524/1.565708/radiotjanst-har-aldrig-haft-lagen-med-sig.

Jag begär därmed att ni återtar detta lögnaktiga beslut och upphör med att fakturera mig på grunder helt gripna ur luften.

Fria fantasier - helt okej

Man kan sluta sig till att Radiotjänst, med statens goda minne, har full frihet att fantisera hur de vill, skriva ihop fakturor på obefintlig grund, skicka ut till folk de inte tycker om och sedan hota med Kronofogden. Hade det varit ett privatföretag hade det kallats lurendrejeri och kunde tas upp av Konsumentverket.

Jo, det visade sig att Radiotjänst sparar tidigare ärenden, och när tjänstekvinnan under vårt samtal sökte en sekund i sitt register fann hon att jag varit inblandad i ett ärende tidigare. Mycket riktigt. Jag ser det som hedersamt att ha deltagit i det som slutligen resulterade i att Högsta Förvaltningsdomstolen avgjorde att datorer inte är tv-apparater 2014-06-13. Beslutet kunde inte överklagas. Det blev en dyr historia för Radiotjänst, närmare bestämt 58 miljoner kronor, och jag förstår att de är sura och vill hämnas.

Jag antar att vi som såg till att publicera och dra fram orimligheterna med att belasta datorer med tv-avgift är som ett rött skynke för Radiotjänst och ska behandlas extra illa. Det blev ju trots allt en dyrbar smäll för dem. Vi ska få känna på myndighetens harm.

Vid något tidigare tjat-samtal frågade jag Radiotjänst-damen i luren om det var för att hämnas på mig som de ringde och tjatade så mycket, eftersom det delvis var mitt fel att deras fina plan hade gått i stöpet. Då menade hon att nej, det var ju bara en person som begärt att få pengarna tillbaka. Eller något i den stilen. En person? Det är väl över 40 000?

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning