Tv-dekoder är tv-mottagare

Ett lustigt faktum som framkom under samma samtal var att en kabel-tv-dekoder räknas som tv-mottagare, trots att den inte har bildskärm. Radiotjänst listar på sin webbsida vad som också räknas som tv-mottagare:

  • Digitalbox
  • Video med kanalväljare
  • Inspelningsbar dvd-spelare
  • Dator med tv-kort

Det är faktiskt inte mitt fel att bostadsrättsföreningens styrelse tecknat ett avtal med Bredbandsbolaget om att alla boende ska ha tillgång till en kabel-tv-dekoder kostnadsfritt. Jag kan inte göra något åt det. Jag bara använder den inte. Enligt Radiotjänst måste dekodern gömmas i källaren. Det går jag utan vidare med på.

Videobandspelare
Videobandspelare. Bild: Thomaswm (CC BY-SA 3.0)

Vad gäller video blir det intressant med definitionerna. ”Video med kanalväljare” torde betyda videobandspelare. Den har en mottagardel, men ingen bildskärm att visa bilden på. Hur ska man då kunna titta på tv? Nu är sålunda alla vhs-ägare också misstänkta tv-tittare.

En inspelningsbar dvd-spelare har inte heller någon bildskärm. Därmed är alla dvd-ägare misstänkta tv-tittare. Ett sätt att gå runt det är kanske att köpa en inspelningsbar Blu-ray-spelare. De kostar under tusenlappen och kan givetvis även spela upp dvd. Frågan är om Blu-ray-spelare då definitionsmässigt räknas som dvd-spelare fast det inte står explicit i Radiotjänsts text? Eller är det logotypen Blu-ray på fronten som räknas?

Vilka andra apparater är tv-mottagare?

Är det flera saker vi inte vet om, som kan räknas som tv-mottagare?

Det finns en mängd apparater som måste kunna räknas som tv-apparater, med samma argument som ovan. Jag har till exempel en bredbandsmottagare av typen Icom IC-1, en mycket kapabel handhållen radiomottagare. Den kan avlyssna alla tv-banden, men har förstås ingen bildskärm. Inte är den väl en tv? Det finns programvarustyrda radioapparater (sdr, software-defined radio) som kan kopplas till en pc och ta emot allt som rör sig i etern. Är de tv-apparater?

ICOM IC-P7
Typisk handhållen bredbandsmottagare, dock ej en IC-1.

Många företag och privatpersoner som sysslar med elektronikutveckling har spektrumanalysatorer som används för till exempel emc-mätningar eller andra mätningar i radioområdet, som täcker de marksända tv-kanalerna. Det är helt normalt för en radioamatör att ha sådan utrustning i hemmet. Ett modernt oscilloskop klarar utan vidare en gigahertz och har till och med bildskärm som kan visa vågformerna, men det kan inte visa tv-program. Till det kommer en flora av videoövervakningsutrustning, rastrerare, videokvalitetsanalysatorer, mpeg-analysatorer och utrustning för övervakning av tv-sändningar via satellit, marknät eller kabel.

Spektrumanalysator
Spektrumanalysator. Bild: Tektronix.
Vågformsanalysator
Vågformsanalysator. Bild: Tektronix.
Övervakningsutrustning
Övervakningsutrustning för kabel-tv. Bild: Tektronix.

Om nu en tv-dekoder är en tv-mottagare, hur är det med de människor som använder kabel-tv-nätet för sin internetanslutning och alltså bara tappar av internet ur dekodern? Är de plötsligt misstänkta tv-tittare?

Jag vill bara ha en entydig definition som är uppdaterad med all den moderna tekniken och med korrekt teknisk terminologi, tack.