I dag kan vi räkna med att det firas med buller och bång på Microsofts huvudkontor i Redmond. För det är 30 år sedan den allra första versionen av Windows släpptes. I dag kör ungefär 90 procent av världens internetanslutna bärbara och stationära klienter någon Windowsversion. På serversidan får operativsystemet nöja sig med kring 30 procent.

Den allra första versionen presenterades redan 1983 men först i november 1985 ansågs den redo för att släppas på marknaden. Windows 1.0 var egentligen inte något eget operativsystem, utan mer av grafiskt skal som klistrats på MS-DOS. Kalender, klocka, ritprogram, ordbehandlare och ett antal andra verktyg ingick. Systemet var ganska statiskt och tillät till exempel inte att fönster placerades över varandra. Det blev heller aldrig någon större succé.

Windows 1
Windows 1.0 var inte något eget operativsystem utan ett grafiskt skal som monterades på MS-DOS.

Något bättre gick det för uppföljaren Windows 2.0 som dök upp i december 1987. Version 2.03 bjöd på den kanske allra största nyheten – möjligheten att låta fönster överlappa varandra. Plötsligt gick det att arbeta mer fritt i systemet, och smartare användning av snabbkommandon på tangentbordet bidrog också till en ökad användarvänlighet. Senare kom Windows 2.1 som fanns i en version för Intel 80386-processorer och en för både 80268- och 8086-processorer.

Windows 3
När Windows 3.0 släpptes 1990 började det ta fart på allvar för Windowsserien.

Två miljoner sålda exemplar – det var facit för Windows 3.0 under de sex första månaderna på marknaden. Året var 1990 och nu kunde man börja ana vart Windows var på väg. Utöver en mängd kosmetiska justeringar fanns det mycket annat att gotta sig åt under ytan. Virtuellt minne och virtuella drivrutiner med förmågan att dela enheter med Dos-applikationer var några av de viktigaste nyheterna. Stora delar av systemet skrevs också om från C till assembler.

Läs mer: Så anpassar du Windows 10 till dina behov

Parallellt med utvecklingen av Windows arbetade Microsoft även med OS/2 tillsammans med IBM. I takt med att försäljningen av Windows tuffade på allt bättre beslöt de sig så småningom för att avbryta samarbetet och ta fram ett eget konkurrerande operativsystem. Resultatet blev Windows NT (New Technology) med stöd för OS/2-program och särskilda anpassningar för företagsanvändning. Den första versionen i den nya serien, 3.1, släpptes sommaren 1993 och såldes i separata versioner för servrar, arbetsstationer och skrivbordsdatorer. Nu tog nätverkstänket fart på allvar.

Windows 95
Microsoft sålde 40 miljoner Windows 95-licenser under det första året som systemet fanns på marknaden.

1995 fick vi stifta bekantskap en ny konsumentversion i form av Windows 95 som kom att bli en riktig dundersuccé. Bara under det första året installerades den på 40 miljoner maskiner. Systemet var fortfarande baserat på MS-DOS men det kryddades med stöd för 32-bitarsapplikationer, extra långa filnamn och det så viktiga plug and play-stödet. Det sistnämnda förenklade installationen av ny hårdvara oerhört. Windows 95 levererades också med Internet Explorer förinstallerat.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning