Win 8
Kritiken lät inte vänta på sig när Microsoft tog bort startmenyn i Windows 8. Istället infördes den här startskärmen.

Ett av problemen med Windows 7 är att det inte fungerar så bra på enheter med pekskärm såsom surfplattor. Därför bestämde sig Microsoft för att göra stora förändringar i gränssnittet i Windows 8 som släpptes 2012. Samma år kom även Windows Server 2012. Startmenyn fick stryka på foten i Windows 8 och istället infördes en startskärm med stora programikoner och stöd för enklare appar. Förändringarna chockade många gamla Windowsrävar, och då särskilt det faktum att startmenyn var borta. Microsoft tog till sig av kritiken och återinförde startmenyn i Windows 10 som hade premiär så sent som i slutet av juli i år. Det återstår att se hur det går för den versionen, men än så länge har den fått mycket positiv kritik.

Win 10
I Windows 10 är startmenyn tillbaka igen, dock kraftigt omarbetad.

Användarnas bästa Windowsminnen

Fredrik Ludl
Fredrik Ludl.

Fredrik Ludl, teknisk säljare på Ace Options har kört Windows sedan version 3.0. Det var hans första möte med ett grafiskt gränssnitt från Microsoft.
Vilket är ditt första Windowsminne?
– Första gången jag skulle använda Windows letade jag febrilt efter en tredje musknapp. Tidigare hade jag bara använt Solaris som använde tre knappar på musen. Mycket stor förvirring.

Läs mer: Här föddes startmenyn i Windows

Vilken är din favoritversion?
XP, utan tvekan. Den gick och gick. Den mognade också som system och blev mycket stabil.

Vilken version är den största floppen?
– Vista. Mycket lullull med skrivbordsteman och en ny arkitektur som inte var mogen. Sedan var det en massa hårdvara som inte hade drivrutinstöd. Ett slöseri som var helt ofattbart.

Finns det några Windowsfunktioner som du gillar eller ogillar extra mycket?
– UAC gillar jag inte. Det är kanske den märkligaste kvasifunktionen som har funnits.

Jan Ernefors
Jan Ernefors.

Jan Ernefors är it-tekniker på SJK. Har använt Windows i yrkesrelaterade sammanhang sedan version 3.0.
Vilket är ditt första Windowsminne?
– Jag fick låna en uppsättning disketter med Windows 1.0 av en vän. Då kändes det riktigt häftigt att kunna använda en mus för att markera ett program som sedan startade. Med Windows kom menyer där det gick att välja vad som skulle ske och framför allt kunde man ha flera program igång bredvid varandra.

Vilken är din favoritversion?
– Windows for Workgroups 3.11 som medförde att det blev ganska enkelt att koppla ihop datorer i små nätverk. Annars är nog Windows 7 den version som känts mest komplett. På serversidan har de blivit bättre för varje version som kommit, så där är det den senaste som är favoriten.

Vilken version är den största floppen?
– Windows ME kom i skuggan av Windows 2000 och fyllde inte något direkt behov.

Finns det några Windowsfunktioner som du gillar eller ogillar extra mycket?
– Det finns en del gömda och glömda funktioner i Windows som underlättar arbetet på it-avdelningen en del. En av dessa är Problemregistrering, som är tänkt att användas för att kunna spela in vad en användare gör och sedan skicka den filen till supporten som då kan försöka återskapa felet för att hitta en lösning. Jag tycker det är ett perfekt verktyg för att dokumentera olika saker.

Sida 3 / 3

Innehållsförteckning