Tre chefer om kraven på Windowstekniker

Tobias Öien
Tobias Öien.

Tobias Öien är affärsområdeschef för IT-infrastruktur på Advania och vd på Knowledge Factory. Han ser konsultmässighet som det allra viktigaste för att få en anställning.

– Man ska vara en ödmjuk stjärna med social skills som heter duga. Rent tekniskt gäller det att vara erfaren eller talangfull inom Azure och hybridlösningar. Identity Management är ett viktigt område som växer sig allt starkare. ADFS/AD/Office 365/Azure samt Integration mellan lokala lösningar och molntjänster. Kan du nätverk bra är det ett plus.  

En tekniker som idag arbetar med lokala produkter: AD, Exchange, vissa av System Center produkterna och kan virtualisering med VMware eller Hyper-V, vad är ditt råd för att han ska ha jobbet kvar om fem år?

– Om du är förändringsbenägen och beredd att ta till dig ny teknik snabbt så är du kvar hos oss. Att kunna hantera integrationen mellan lokala lösningar och molntjänster men också kunna utnyttja de datacenter som nu byggs upp. Identiteter får nytt liv och blir allt viktigare. Branschen rör sig snabbt och det gäller att vara där det händer.

– Som tekniker framöver behöver du ha en förståelse för affären, hur kundens IT-avdelning bäst tillfredsställer verksamhetens framtida behov både ur ett tekniskt och ett ekonomiskt perspektiv. Med kunnande inom Automation, Powershell och Identitet kommer du att ligga i teknikens framkant. Är du bra på det jobbar du kvar hos oss.

Peter Galli är vd på konsultföretaget Truesec. Han betonar vikten av en bred kompetens.

– Det blir väldigt viktigt att man har kunskap om både djup teknik och färdigpaketerade tjänster i molnet. Integration mellan lokala lösningar och molnlösningar är redan eftertraktat och blir ännu viktigare i framtiden. Den här formen av hybridlösningar är något som många företag kommer att använda under lång tid framåt. I takt med att man bantar sin egen lokala IT-miljö ökar behovet av mer renodlad molnkompetens, men det kommer att ta lång tid innan vi är där.

Läs mer: Vscope är verktyget som övervakar allt – och kostar därefter

Vilka fler kompetenser behövs för en Windowstekniker? 

– Kodning i form av kunskaper i Powershell för att skapa effektiv automation och samverkan mellan lokalt och moln blir en mycket viktig kunskap.

– Det gäller att inte vara rädd för det nya, molntransformationen händer ändå och att hålla emot är troligen inte ett smart karriärdrag. Idag är det ändå en smart idé att fortsätta underhålla sin kunskap om lokal infrastruktur, men bygga den på ett sätt som gör den enkel att flytta till molnet och även veta hur man flyttar den hem igen eller till en annan molnleverantör. Microsoft är på väg till molnet med hög hastighet, Office 365 är ett sådant exempel, och kunskapsbehovet om migreringar och samexistens är enormt.

Ulf Månsson
Ulf Månsson.

Ulf Månsson, vd på konsultföretaget Lumagate, letar framförallt tekniker med goda kunskaper inom Powershell.
– Automatisering är ett genomgående tema för alla System Management produkter från Microsoft som vi jobbar med. Om personen förutom goda kunskaper inom System Center och Azure även har kunskaper inom Powershell så är chansen att få ett jobberbjudande från oss väldigt hög.

– De hetaste teknikområdena just nu är identitetshantering samt datacenter. Identitetshanteringen har kommit otroligt starkt det senaste året, mycket tack vare Azure AD och alla de funktioner som byggs in där. Andelen molntjänter hos våra kunder växer konstant och de inser snabbt att det måste hanteras på ett smidigt sätt. Inom datacenter så är det kompetens kring Hyper-V och Azure som vi söker. Det är främst funktionerna inom Hybrid Cloud som är intressanta för oss. Speciellt kunskaper inom Azure AD, Site Recovery och Backup är eftertraktade.

En tekniker som idag arbetar med lokala produkter: AD, Exchange, vissa av System Center produkterna och kan virtualisering med VMware eller Hyper-V, vad är ditt råd för att han ska ha jobbet kvar om fem år?
– Jag ser en tydlig trend att övergången till molntjänster går snabbare och snabbare. För att ha kvar sitt jobb om fem år så krävs det goda kunskaper inom integration, identitet och säkerhet. Det lokala AD.t och datacentret kommer integreras med olika molnlösningar. Kraven från verksamheten att det ska vara helt transparent för slutanvändaren är höga. Identiteten ska följa med utan extra inloggningar i alla system oavsett om det är on-prem eller i molnet.

– I och med att molntjänster vinner mer mark försvinner också en del av det tekniska arbetet. Jag ser att en tekniker om fem år fokuserar mycket mer på själva funktionen än hur det tekniskt fungerar. Ta övervakning som exempel, Microsoft släpper nu molnbaserad övervakning med Operations Management Suite, OMS och den kan övervaka ditt lokala datacenter. Lösningen är skalbar och redudant. Kunskapen att bygga grundmiljön för övervakning kommer inte att behövas längre men däremot kunskapen om hur övervakning ska användas på bästa sätt.