Titta dig omkring i rummet. Hur många saker finns det där? Om de hade internet, vad skulle de kunna göra? Skulle alla böcker i din bokhylla börja tala med varandra? Skulle kaffebryggaren sätta igång när den upptäcker att du inte jobbat på en halvtimme? Vad händer när alla saker i teorin kan få internet och bli smarta? Är det ens något vi vill? TechWorld har tittat på tre områden.

IoT i hemmet

Du som läser det här är troligtvis en vuxen person med jobb och bostad, och samlar vuxenpoäng med allehanda parmiddagar och verandabyggen. Men vore det inte skönt att ha en virtuell morsa som ser till att du borstat tänderna, inte druckit för mycket kaffe och inte bara suttit vid datorn hela dagen? Inte? Det är i alla fall vad företaget Sen vill. Deras smarta, barbamammaformade pryl Mother kan hålla reda på precis allt åt dig och hela familjen med sina tillhörande "motion cookies".

Kakorna kan fästas på det mesta, och ställas in till känna av rörelse och temperatur beroende på hur de ska användas. Fäst dem på något du inte ska glömma, och Mother påminner dig om du inte plockat upp det på bestämd tid. Fäst den på mormors dosett så hon inte glömmer medicinen, eller lägg den i fickan när du går en promenad så vet du hur många steg du tog. På ytterdörren varnar kakan om någon öppnar dörren när du är borta.

Mother
Mamma håller koll på dig.

Kanske kommer det att visa sig att taglinen "Mother knows everything" tillsammans med regressionsfantasier om en ständigt närvarande mamma som tar hand om allt, kan bli en outsinlig källa till energi, eftersom Freud efter detta aldrig kommer sluta snurra i sin grav.

Men skämt åsido, Mother är tillräckligt mångsidig för att fylla många behov i vardagen för någon som gillar att ha koll med hjälp av snygga diagram. Mother har vunnit flera designpriser och har öppet API för att uppmuntra fler att utveckla appar för allt fler områden, och att kan samlas under ett tak. Just att samla och sortera i data från smarta prylar är en viktig utmaning, för att vi ska få lagom mycket information som vi faktiskt vill ha. Och det system som kan integrera allt vi kan tänkas vilja hålla koll på i våra hem på bästa sätt, snarare än tekniken i sig, blir troligen det som kommer att ta över våra hem.

IoT ipå jobbet

Just nu är sakernas internet något av det mest hypade som finns inom teknik. Nystartade företag som ska effektivisera arbetsplatser finns i hundratals och chefer gör sig redo för att hantera alla nya utmaningar. Att vi kommer att slippa sköta våra inomhusmiljöer manuellt verkar stå helt klart, men hur kommer vårt dagliga arbete att påverkas och vem vinner egentligen på den nya tekniken, personalen eller ledningen? Mycket tyder på att de flesta uppkopplade saker kommer att styras via appar på smarta telefoner, dels på grund av att de flesta saker saknar en skärm, dels för att de flesta har en smart telefon och har rätt god vana av appar.

Läs mer: Maskiner lär sig allt lättare - och det gäller inte bara kattbilder

Men en explosion av saker kopplade till ett företags it kommer utan tvekan leda till huvudvärk för it-avdelningen. Experter har i media varnat för att sakernas internet kan bli en säkerhetskatastrof när bokstavligen varenda pryl kan ha sårbarheter, se bara på problemen med hemma-routrar.
Men en annan, mer skrämmande utveckling handlar om integritet på jobbet, och hur data från uppkopplade saker kan påverka anställda, i likhet med träningstvång som Kalmar Vatten ålade sina anställda, den som inte tränar regelbundet får lägre lön.

Sudha Jamthe är författare till boken IoT Disruptions och är engagerad i integritetsfrågor kring sakernas internet.

Är det ett rimligt scenario att tänka sig att en arbetsgivare kan missgynna anställda på grund av data från uppkopplade prylar på jobbet?

– Att som arbetsgivare samla sådan data skulle vara politiskt inkorrekt, och att göra det skulle få konsekvenser. Men om de kunde få tillgång till den, även om avsikten inte är att övervaka varje steg, så skulle det påverka synen på produktiviteten hos de anställda.

Sudha Jamthe
Sudha Jamthe är engagerad i integritetsfrågor kring sakernas internet.

Sudha Jamthe berättar att den direkta avsikten oftast inte är att övervaka, utan effektivisera, med exempelvis en pryl som ser om du sitter vid skrivbordet och ändra belysning och ventilation efter om du är där eller ej. Men en bieffekt av sådan data blir att arbetsgivaren ser exakt hur mycket tid du tillbringar där.

De här bieffekterna, data som ska användas till ett särskilt syfte, men kan användas till många andra saker, kommer sannolikt att uppta en stor del av debatten kring sakernas internet på jobbet och i offentligheten.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning