
Dagens wifi och mobilnät använder mikrovågor för att skicka data. Men i takt med att signalerna blir allt fler ökar trycket på vågorna – i ett hyreshus med mängder av trådlösa nätverk och mobiltelefoner kan konkurrensen leda till lägre hastigheter eller att signaler inte når fram.
En lösning på sikt är att slopa mikrovågorna och gå över till att skicka data med terahertzstrålning. Det är vågor som har en mycket högre frekvens, och därmed har en mycket högre potentiell bandbredd.
Läs mer: Appen som låter dig "se" trådlösa nätverk
Men det är först nyligen någon börjat undersöka möjligheterna med terahertzstrålning, och nu har forskare vid Brown university i USA tagit ett viktigt steg mot att göra de snabbare nätverken möjliga. De har för första gången lyckats ta fram ett system som multiplexar terahertzvågorna, så att många av dem kan skickas genom ett och samma medium.
Låter det krångligt? Det kan jämföras med kabel-tv, där många kanaler kan skickas genom en enda sladd. Eller en fiberlina som transporterar tusentals telefonsamtal. Att kunna göra det är nyckeln till att kunna använda terahertzstrålning till trådlös datakommunikation, säger professor Daniel Mittleman som är ansvarig för studien i ett pressmeddelande.
Läs mer: Grattis världen! Forskare har hittat ett sätt att stoppa trafikstockning i fibernätverk
– En applikation som använder terahertz för att kommunicera kommer att behöva någon slags multiplexeringen och avmultiplexering. Det här är, vad vi vet, första gången någon lyckats demonstrera en användbar strategi för att multiplexera i terahertzbandet, säger han.
Samtidigt konstaterar forskargruppen att tekniken fortfarande är i sin linda, och att de själva behöver fortsätta att utveckla sin produkt. Men de hoppas att upptäckten gör att fler forskare börjar rikta in sig på terahertznätverken.
– Den största påverkan det här kan ha är att det kan vara den där sparken folk behöver för att börja tänka kring ämnet. Det betyder att de börjar komma på smarta idéer som är fullständigt olika den här, säger Daniel MIttlemann.