Som tur är du inte ensam, det finns många tjänster och produkter för den som inte vill bli övervakad. Det kostar lite pengar, men det kan kännas skönt att visa vad man tycker om EU:s trafikdatadirektiv i praktisk handling. Kom ihåg: Säkerhet och Sekretess är två sidor av samma mynt.

En typ av tjänst är krypterande anonymiseringstjänster. De bör ge ett gott skydd mot avlyssning och i vissa fall även låta dig gå genom diverse innehållsfilter.

En annan typ är proxyservrar. Den som avlyssnar dig ser bara att du ansluter till proxyn men kan inte följa ditt surfande, e-postande, fildelande eller IP-telefonerande efter det.

En tredje är krypterad e-post. Hushmail.com har en gratisversion av sin tjänst och en betalversion som kostar 15 dollar per år.

Var noggrann när du väljer tjänst. Företaget eller organisationen bakom kan vara en front för organiserad brottslighet, de kan komma att böja sig för påtryckningar från stater och företag och de kan liksom alla andra bli hackade.

I dagsläget är det bara trafikdata som EU vill att din tjänsteleverantör ska lagra åt polisen. Det vill säga vem du kommunicerade med, när och varifrån. Än så länge gäller dock att polisen inte får avlyssna själva innehållet utan skälig misstanke. Men det finns förslag i den riktningen. Och som saker utvecklas just nu är det väl en tidsfråga innan polisen även får tillgång till innehållet i din kommunikation.

Electronic Frontier Foundation är värd för en bra anonymitetstjänst - Tor

Cexx har en samling länkar till tjänster.

Stay Invisible har en del bra tips om proxyservrar.

Här finns ett test av vad den här typen av tjänster gör och olika fel de kan ha.

Hushmail har en tjänst för anonym e-post.

Klicka här för att komma till EU:s rådstext