Carina Dreifeldt insåg dock tidigt att det gällde att hålla sig framme för att synas – och även om deras midi var tidigt ute på marknaden behövdes det mer medial uppmärksamhet för att stanna i rampljuset.

alt
”Flickorna går miste om den allra viktigaste inträdesbiljetten till data- och teknikvärlden. Flickorna kommer för resten av livet att sakna många viktiga erfarenheter och kunskaper”, sade Carina Dreifeldt i en datorartikel från 1988.

– Jag skrev ett stickningsprogram till Amigan som ett examensarbete på Chalmers. Det gick ut på att ta en bild på datorn och utifrån den konstruera ett mönster som gick att sticka eller brodera, ett slags tidigt pixelhantverk som ju är populärt än i dag. Jag fick pris av Nordiska Ministerrådet för detta och insåg att det fanns lite PR att göra på mjukvara som riktade sig mer till kvinnor.

Bakgrunden till stickningsprogrammet var den stickningsvåg som bredde ut sig under 1980-talet. När programmet började generera artiklar passade Carina Dreifeldt på att belysa den påtagliga grabbigheten i datorvärlden. Flera svenska datortidningar hade stundtals halvnakna kvinnor på omslaget och verkade allmänt riktade mot unga grabbar och Carina Dreifeldt tog tillfället i akt att prata om hur hon kände inför det hela. Väl medveten om att även Acus övriga produkter skulle få sin beskärda del av medieutrymmet.

I dag är Carina Dreifeldt och Per-Åke Minborg gifta och driver bolaget Speedment ihop. Affärsidén är att optimera och visualisera komplexa databaser och företaget hamnade i våras på ”33-listan”, en årligt återkommande utnämning av Sveriges intressantaste teknikstartups. Carina Dreifeldt blev under samma kväll prisad av Nasdaq Stockholm som Årets kvinnliga entreprenör.

Läs mer: Mannen bakom tv-grafiken redan kändis bland retrodatorer

Vad gäller grabbigheten i branschen så ser det betydligt bättre ut vad gäller utbudet av mjukvara, vilket i dag är anpassat till alla oavsett kön och ålder. Däremot har det inte skett någon förändring vad gäller andelen kvinnor som söker sig till tekniska utbildningar och därför är antalet kvinnor i it-branschen fortsatt få.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning