På senare tid har det florerat uppgifter om att Oracle inte lägger ner tillräckligt med jobb på sitt språk och sin plattform Java. Ett tecken på det ska vara att flera av företagets Javaevangelister ska ha fått sparken, ett annat att höga Oraclechefer anklagas för att tona ner Javasatsningen i takt med att företaget flyttar fokus till sin molnsatsning, enligt Computer Swedens systersajt Infoworld.

Läs mer: Java-kriget allt mer infekterat

Resonemanget är att Oracle är ovilliga att dela med sig av innovationer till konkurrenter, vilket alltså skulle ske om Java utvecklas i snabb takt. Ett tecken på det här ska vara att Oracles engagemang i organisationen JCP som formellt styr Javas utveckling svalnar.

Hur är läget egentligen? Svenska Javaexperter ställer sig frågande till de här uppgifterna.

– Jag har inte märkt att Oracles engagemang i Java ska ha minskat. Generellt har det märkts en ökning av intresset sedan lanseringen av Java SE 8. Oracle har överraskat sedan de tog över Java och fått med sig utvecklarcommunityt, säger Rikard Thulin, medgrundare och delägare, till konsultföretaget Squeed.

Jonas Bonér.
Jonas Bonér är teknikchef på Typesafe.

Inte heller Jonas Bonér, teknikchef på Typesafe, har märkt av ett minskat intresse för Java från Oracles sida:

– Visst är det här med Javaevangelisterna konstigt, men jag tycker att Oracles intresse för Java har ökat på senare år. Det är lättare att bidra till utvecklingen av Java som utomstående i dag än någonsin, även jämfört med tiden då Sun kontrollerade Java. Det är positivt, säger Jonas Bonér.

Läs mer: Här vill unga it-proffs helst jobba

Samstämmigheten kring den här bilden av Oracles satsning på Java är närmast total:

– Jag har inte märkt av något minskat engagemang från Oracles sida. Det kommer fortlöpande uppgraderingar och det finns mycket livskraft i Java i dag. Det har blivit en helt annan spelplan sedan funktionell programmering introducerades i den senaste versionen av Java. Nu resonerar många att de inte behöver satsa på funktionella språk som Clojure och Scala, utan kan fortsätta med Java, säger Olle Hallin, konsult på Crisp.

Finns det ingen anledning till oro för Javautvecklare?

– Man får ta det lugnt och vänta och se, säger Rikard Thulin.

En av de saker man kan vänta på är vad som händer på den stora konferensen Javaone i slutet av oktober i San Francisco. En annan lanseringen av Java SE 9, som ska innebära förbättrad modularisering av Javalösningar.