Det är tre år sedan sist, så det är hög tid att återigen kora Sveriges bästa utvecklare. Vi börjar nedräkningen i dag med plats 50–41 och släpper sedan tio namn per dag till på torsdag då vinnaren presenteras på vårt event Code Night i Stockholm.

Vad är det för lista? Till att börja med, det är inte en ren programmeringstävling, även om de flesta som är med på listan kodar dagligen. Men man måste inte vara en programmerare för att vara en framstående utvecklare, det finns exempelvis metodexperter med som inte kodar särskilt ofta.

Det absolut mest tvingande kravet för att vara med på listan är att vara aktiv i utvecklingsprojekt i Sverige i dag. Det gör att en del personer som tidigare varit med på topplistan faller bort, även fast deras kompetens i sig skulle berättiga dem plats.

Många som är med är generalister vad gäller typen av lösningar de är med och bygger och bredden på olika tekniska lösningar och plattformar som de behärskar. Det finns också de som har smalare profiler. Många som är med på listan är aktiva med att sprida kunskap om utveckling, till exempel genom att prata på konferenser och vara aktiva på meetupgrupper, vilket är meriterande.

De nya namnen på listan har framför allt kommit in via en nomineringsprocess som pågått i flera månader och som har genererat över 100 nomineringar. En del personer har blivit aktuella efter att Techworld och Computer Sweden kommit i kontakt med dem på olika sätt.

En sak är säker, alla 50 på listan är mycket dugliga utvecklare.

Fakta

Det här är fjärde gången Computer Sweden och Techworld presenterar en lista över Sveriges bästa systemutvecklare. De tidigare listorna gjordes 2008, 2010 och 2012.

Här är de tidigare vinnarna:
2008: Ivar Jacobson, Ivar Jacobson International. Läs hela listan här.

2010: Jimmy Nilsson, Factor10. Läs hela listan här.

2012: Jonas Bonér, Typesafe. Läs hela listan här.