Patrik Löwendahl är ett välkänt namn i utvecklarsammanhang och nu är han också utsedd till Sveriges bästa utvecklare av Techworld och Computer Sweden. Han fick priset under IDG:s utvecklarträff Codenight på torsdagskvällen.

I dag är han teknik- och innovationschef på konsultföretaget Avanade. Men allt började med assemblerprogrammering på hobbybasis.

– Jag började på en ingenjörsutbildning men hoppade av redan första året när jag fick en traineeplats på ett konsultföretag. Det var 1999, berättar Patrik Löwendahl som är 38 år och bor i Täby.

Sedan dess har Patrik Löwendahl, som är uppväxt i Göteborgstrakten, jobbat på olika konsultföretag. Har det funnits tankar på att jobba på andra typer av företag?

– Ja, ibland har man inte helt fria händer som konsult, eftersom det är mycket fokus på försäljning. Men det roliga överväger som konsult.

Han har mest jobbar med olika Microsoftplattformar, men håller sig a jour med andra plattformar, till exempel genom kvällsprojekt med Ruby on Rails och Python.

– Det handlar mer och mer om att förstå olika breda plattformar som flyter ihop. Vi börjar förverkliga vissa av tankarna med soa, med hjälp av molnteknik.

Han beskriver sig själv som engagerad, som en person som går in för olika saker intensivt i perioder.

– Just nu försöker jag bygga en egen molnplattform och funderar till exempel på hur betalningar fungerar.

Förutom hobbyprojekt hinner han också med att prata på konferenser och engagera sig i olika sammanhang. Nyligen fick han till exempel titeln Regional Director av Microsoft. Det innebär att han som en av 130 utomstående i världen får goda möjligheter att ge feedback till Microsoft, samt får regelbunden information om vad som är på gång i Redmond av produktchefer och andra ledande personer.

Även om Patrik Löwendahl har varit verksam i it-branschen hela sitt yrkesliv så har det funnits funderingar om hur det skulle vara att jobba med andra saker.

– Jag skulle nog kunna jobba som polis. Jag tycker att det är viktigt att försöka hjälpa till i samhället.

Och så den givna frågan. Hur känns det att vara Sveriges bästa utvecklare?

– Det känns mycket bra med ett erkännande för allt arbete man lagt ned. Det här visar att man gjort saker rätt och att man har gjort ett avtryck i Sverige, säger Patrik Löwendahl.

Läs mer:
Här är Sveriges bästa utvecklare plats 20-1
Sveriges bästa utvecklare - här är plats 30–21
Sveriges bästa utvecklare ska koras. Här är plats 40–31
Vi utser Sveriges bästa utvecklare. Här är plats 50–41
Så gjorde vi listan

Fakta

Patrik Löwendahl är inte bara en mycket skicklig utvecklare rent praktiskt, med ett brett tekniskt kunnande. Han har även ett helhetsperspektiv på tekniska lösningar och förståelse för affärsvärde och teknikens förändringskraft, samt en blick för det visionära. Tillsammans med att han riktar kraften utåt, till exempel som talare på konferenser, ger det receptet för Sveriges bästa utvecklare.