watson
Det var i frågeprogrammet Jeopardy som IBM visade världen vad deras datorkluster var kapabelt att klara av. Maskinen var inte ansluten till nätet utan kunde bara använda förinmatad och förbearbetad data.

Redan innan datorerna fick sitt genombrott har människor drömt om en teknisk lösning som hjälper oss på samma sätt som en fysisk betjänt. På senare år har många av de viktiga grundkomponenterna, såsom språkförståelse och automatisk, personlig analys dykt upp i olika system. Men de har primärt inriktat sig på privatkunderna, som exempelvis Microsoft Cortana och Apple Siri.

Genom åren har många försökt få en bred acceptans av maskinlärning och artificiell intelligens på företag. I de flesta branscher har det varit trögt, även om bland annat finanssektorn länge varit aktiv. IBM hoppas kunna ändra på det här och intressera fler genom att sänka tröskeln in i området.

Att de är rätt företag för det här har de bevisat flera gånger genom åren. Redan 1997 lyckades de bygga en maskin som besegrade dåvarande schackvärldsmästaren Gary Kasparov. Och bara 14 år senare lyfte de ribban rejält genom att vinna i Jeopardy på mänskliga villkor. Den utvecklingstakten är imponerande och trendkurvan visar tydligt att de har rätt kompetens inom väggarna.

Läs mer: IBM gör det enklare för företag att använda Watson

På lång sikt är målet är att skapa en sorts variant av Google Now för företag. Kunderna ska få hjälp utan att egentligen veta de behöver den. En dator ska ta in all information den kan komma över, reagera på avvikelser, hitta rätt experter och analysera alla data som flödar genom it-systemen. Men i slutändan är det ändå människan som ska ta besluten.

Massivt kluster av datorer

Namnet på skapelsen som ska göra det här möjligt är Watson, döpt efter företagets tidiga chef Thomas Watson. I grund och botten är Watson ett massivt kluster av datorer som bygger på IBM:s Powerarkitektur. På toppen av det här använder IBM mjukvara från olika delar av företagets stack, en del inlånade algoritmer och nyutvecklade lösningar.

Att IBM satsar stort på Watson råder det inget tvivel om. De har satt upp en egen avdelning för tekniken med över 2 000 anställda bara i New York och satelliter finns runt om i världen. Produktportföljen ökar dessutom i snabb takt. På fyra år har massor hänt inom området. Företaget säger också öppet att de ser den här tekniken som en kritisk huvudkomponent för framtiden.

Om du lyfter på skalet är Watson i grund och botten en motor för att läsa och koppla ihop informationsmängder på ungefär samma sätt som en människa, fast mycket fortare. Miljontals dokument i sekunden är inga problem för ett stort kluster och takten ökar för varje ny generation processorer. Den takten kan givetvis ingen människa hänga med i.

När allting är inläst använder systemet flera olika tekniker för att analysera innehållet och hitta olika svar. Resultaten analyseras internt och den bästa tolkningen är det som skickas till slutanvändaren. Det gör att människan kan fokusera på det viktiga och överlåta det tunga åt datorn.

Lär sig ständigt

Det var också så här Watson med stor framgång jobbade i frågeprogrammet Jeopardy. Men den visade också varför en människa fortfarande behövs. Ibland blir det fel. Till exempel misstog den sig grovt när den gav svaret Toronto på en fråga i en kategori som begränsats till städer i USA.

Ett annat misstag var att Watson, som inte lyssnade på motståndarna, gav samma felaktiga svar som den mänskliga motståndaren nyss gett. Men det misstaget beror mer på att indata begränsats till bara det som programledaren sade.

Men det är viktigt att tänka på att om Watson hamnat i exakt samma scenario som ovan hade den sannolikt svarat rätt nu. Orsaken är att mänskliga experter såg misstagen i systemet och rättade till dem. Den typen av Feedbackloop är en kritisk komponent i hur det kompletta systemet som nu säljs fungerar. I flera delar räknar den med att förbättra sitt kunnande med hjälp av smarta experter som ska hjälpa den bli bättre och bättre över tid.

Dessutom har Watson, som nämnt, växt en del sedan Jeopardy. När den tävlade baserades allting på fem komponenter genom ett enda api som var byggd av företagets Deep QA-avdelning. Sedan dess har en hel del hänt. Numera finns det över 20 api:er med ett 50-tal underliggande lösningar. De olika komponenterna kan delas upp i fyra huvudområden: språk, tal, syn och datainsikt.

watson
I USA är fantasifotboll en populär aktivitet. IBM ska försöka bevisa att en dator kan utmana de främsta experterna inom området. Seriösa spelare lär hålla ordentlig koll på hur det går för maskinen.

Explosion av nya tillämpningar

IBM marknadsför Watson på en hel del andra udda och kul sätt också. Nämnda Jeopardytävligen är kanske den mest uppmärksammade händelsen, men det finns många fler. Nyligen skapade de till exempel en applikation som hjälper användare hantera ett fantasilag i amerikansk fotboll; en aktivitet som lockar hundratusentals sportintresserade amerikaner. Tidigare har de också gjort realtidsanalyser av tennisen i Wimbledon.

Läs mer: Nu går det att bygga ännu smartare appar med IBM:s Watson

Det senaste är att IBM låtit systemet hjälpa kockar skapa recept för en kokbok, Cognative Cooking. Watson analyserade mängder av recept på en låg detaljnivå och kikade till exempel på kemikaliesammansättningen i olika ingredienser. Baserat på indata föreslog systemet nya kombinationer som professionella kockar testade och satte ihop till kompletta rätter.

watson
En av de mer underhållande applikationerna IBM visat upp är en receptgenerator de skapat tillsammans med en handfull kända kockar. Resultatet blev bra nog för att publiceras i en bok.

Det här exemplet ger också en känsla för hur Watson är tänkt att användas. Lösningen är inte initialt tänkt att ersätta människor, utan istället förstärka dem. Du ställer en fråga och får rekommendationer du får ta ställning till. Inte helt olikt Siri och liknande röststyrningsprogram i telefonen.

Fakta

  • Deep QA – forskarna bakom tekniken som används i Watson:
  • Watsons hemvist – här kan du läsa mer om nyheterna kring IBM:s satsning:
  • Utvecklartjänsterna – här finns mer information om Watson och Bluemix för utvecklare:
  • Video som ger dig bakgrund och visar dig lite ur matchen mellan människa och maskin i Jeopardy:
  • Cognitive Cooking – boken som lyfter kockandet till helt nya nivåer: . Kolla även här för lite recept direkt på webben.