Mac

Apple har länge skrutit över säkerheten i sitt operativsystem OSX. I sin marknadsföring har Apple jämfört konkurrenten Microsofts Windows med en ständigt förkyld kontorsarbetare. En ny rapport tyder på att Apple inte kan fortsätta med det länge till.

Det är företaget Bit9 + Carbon Black som avslöjar att mer malware för OSX har upptäckts i år än de föregående fem åren tillsammans. Säkerhetsföretaget har hittat 948 unika malwareprogram för Apples operativsystem hittills i år. Mellan 2010 och 2014 var hittades sammanlagt 180.

Läs mer: De 8 viktigaste verktygen för dig som OS X-admin

Ökningen är inte helt oväntad med tanke på att Apples marknadsandelar inom desktop ökat stadigt de senate åren. Kanske mer betydelsefullt för säkerheten är att Apples produkter nu även letar sig in bland företag, vilket gör OSX till ett ännu mer lockande mål för malwareproducenter.

Det innebär å andra sidan inte att OSX-användare behöver bli allt för nervösa för tillfället. Mer än hälften av den nya skadliga kod som upptäckts för OSX är av enklare slag, till exempel den typen som försöker tvinga användare att se annonser, även kallat adware. De flesta skadliga program är även beroende av att användare tar, ur säkerhetssynpunkt, dumma beslut, så som att ladda ner filer som bör klassas som skadliga.

Noterbart är att även om antalet malware för OSX har ökat dramatiskt de senaste året bleknar det fortfarande jämfört med hur mycket nya malwareprogram som kodats för Windows under samma period.

– Om man lägger ihop all malware som upptäckts för OSX någonsin så är det fortfarande mindre än antalet nya skadliga program som upptäcks för Windows – varje timme, säger Rich Mogull, analytiker för Securosis, till IDG News.

Läs mer: Fyra säkerhetsinställningar alla Mac-användare bör känna till

Apple brukar normalt inte kommentera säkerheten i OSX, men de senaste åren har företaget ändå introducerat flera förändringar i operativsystemet för att göra det mer säkert. För tre år sedan lanserades Gatekeeper, som kontrollerar om applikationer har en digital signatur som godkänts av Apple innan det kan installeras.

Patrick Wardle, forskningsdirektör för Synack, visar dock oroväckande tecken från Apples säkerhetsarbete med Gatekeeper. När han satte sig och studerade systemet kunde kringgå det. Han rapporterade till Apple som snabbt släppte en säkerhetsuppdatering för att täta luckan, men när Patrick Wardle undersökte den nya koden kunde han återigen komma förbi Gatekeeper efter några dagar.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning