IBM z13
IBM z13.

Under de tre första månaderna i år ökade serveromsättningen i Gartners så kallade "other" kategori, som främst består av stordatorer, med cirka 95 procent. Följt av en ökning under andra kvartalet med drygt 8 procent. Vilket fortfarande var bättre än servermarknaden som helhet.

Det här naturligtvis ingen slump. I januari lanserade IBM z13, företagets första nya stordator på nästan tre år. Så det är inte konstigt att försäljningen fått ett uppsving, men det har varit populärare än väntat att uppgradera.

– Det finns två sätt att se på den här ökningen. Beror den på att det är svårt att för företagen att migrera? Eller beror det på att de får tillräckligt mycket support och ny funktionalitet för att kunna stanna? Sanningen är förmodligen en blandning, säger Gartners analytiker Adrian O'Connell.

Efter att IBM sålde sina vanliga servrar till Lenovo verkar det som stordatorn har fått mer uppmärksamhet. Den är fortfarande oslagbar när det gäller tillgänglighet, skalbarhet och prestanda, enligt IBM:s Uno Bengtsson, senior specialist på System z.

Läs mer: Trots IBM:s miljardsatsning på molnet är det stordatorerna som räddar företaget

emperor
Stordatorn Emperor en del av IBM:s Linuxsatsning.

Nyligen följde företaget upp z13-lanseringen med en breddad Linuxsatsning som inkluderar stordatorerna Emperor och Rockhopper, mjukvara och Open Mainframe-projektet.

En del av satsningen är till exempel möjligheten att köra Apache Spark, Node.js, MongoDB, MariaDB, PostgreSQL, Chef och Docker på en stordator. Suse har implementerat stöd för hypervisorn KVM och en anpassad version av Ubuntu Linux från Canonical är också på väg.

Läs mer: IBM:s stordator nu ännu större

Även om försäljningsökningarna för stordatorn kom lite som en överraskning påverkar de inte vart servermarknaden som helhet är på väg tack vare framförallt amerikanska molnleverantörer som bygger ut sin infrastruktur, enligt Adrian O'Connell.

X86-baserade servrarna stärkte sin dominerande position på bekostnad av framförallt Risc- och Itanium-baserade produkter. Under andra kvartalet ökade antalet sålda x86 servrar med strax över 8 procent och omsättningen steg med 9 procent. Samtidigt som leveranser av Risc- och Itanium-baserade servrar sjönk med nästan 19 procent.

Fakta

Förra året firade IBM 50-årsjubileum för den kategori datorer som brukar kallas stordatorer, Samtidigt såldes x86-servrarna till Lenovo och själva produktionen av processorer överläts till Globalfoundries.