Utvecklare trend

1. Containrar dominerar

Docker fortsätter att utvecklas med förbättrad säkerhet. Dessutom tillkommer nya valmöjligheter, så att man inte behöver vara beroende av pwnd.com. Att emulera en hel maskin i en annan maskin var en dålig idé redan från början. Solaris zones var en bra idé, och Solaris zones med ett pakethanteringssystem från Linux är en ännu bättre idé. Lägg till beroenden och vi är i mål.

2. Java fortsätter att tappa

Det råder fortfarande stor efterfrågan på Javakompetens, men allt mer handlar om rena underhållsarbeten. Java har tappat mark de senaste åren, om än långsamt, men trenden är att inget nytt kodas i Java. Dessutom finns det en oro för att Oracle själva börjar tappa intresset för sitt eget språk. Med andra ord ser framtiden för Java osäker ut.

3. Dells köp av EMC blir ett fiasko

Stora sammanslagningar fungerar nästan aldrig riktigt bra, och Dells köp av lagringsjätten EMC är den största it-affären som gjorts hittills. Dell tar en stor risk med köpet, som måste anses som ett försök att ta sig ur pc-träsket, för att i stället bli ett molnföretag. Det enda som skulle kunna få affären att fungera är om Dell bortser från kortsiktiga värdeminskningar eller förluster och håller fast vid säljavdelningen och använder den för att marknadsföra molnlösningarna. Problemet är att det i så fall måste göras på bekostnad av EMC:s största tillgång, nämligen lagringsprodukterna, och de egna serverprodukterna.

Läs också: 12 dåliga vanor som sinkar it-avdelningen

Dell betalade en astronomisk summa för EMC och dras sedan tidigare med en skuld på runt 100 miljarder kronor. Frågan är om företaget har råd med en strategi som desutom utsätter företagets traditionella intäktskällor för risker.

4. NoSQL slår igenom på riktigt

NoSQL har länge förutspåtts en lysande framtid, men har ännu inte slagit igenom bland de stora kunderna. Nu har NoSQL börjat leta sig in hos storföretagen. Tidigare i år valde bland annat den stora hotellkedjan Marriott International en NoSQL-baserad lösning för sina system. Det förut så hajpade NoSQL må vara lite grått och tråkigt nu, men framtiden ser fortfarande ljus ut.

5. Spark fortsätter gnistra

Räkna med att Spark blir en stor spelare. Spark kommer strömma, analysera och gå in i folks medvetanden. Efter att Cloudera meddelade att de satsar helt på Spark, vilket kommer dra med sig andra leverantörer som vill ta nästa steg inom big data, är Spark nästan garanterat att leva upp till förväntningarna.

6. Realtid överallt

Analys i realtid har redan blivit hippt, men nu är det dags för realtid. Det startar långsamt, men kommer fortsätta under många år och fundamentalt förändra inte bara affärerna, utan även relationen med leverantörer, kunder och i princip alla andra. Det blir en av de första riktigt meningsfulla produktivitetsvinsterna på mer än ett decennium och kommer förändra alla sektorer från finansmarknad och mellanhänder till tillverkning. Det är en teknikdriven förändring, men som kommer förändra hur företagen fungerar på ett fundamentalt sätt.

Läs också: Trögt för visuell datahantering

7. Etl blir den tysta uppstickaren

Nyttan av etl-system för databaser kommer bli allt mer tydliga. Etl står för extract, transform and load, alltså att extrahera, transformera och ladda data. Kanske kan man säga ”datatvätt” på svenska. Huruvida det handlar om ett projekt eller om man vill lägga till något i sin stack så består ungefär 80 procent av kostnaden av att få data dit och i korrekt form. Etl må vara plågsamt just nu, men i takt med att det utvecklas kommer nyttan snart väga över plågan.

8. Hantering av big data och containerfarmrar

Fram till nu är det egentligen bara Docker som används av äventyrslystna aktörer som vill ligga i framkant, men hanteringen av all data och containrar blir en stor sak framöver. Förvänta er att få höra mer om ”governance”, ”managment” och ”monitoring”, men förvänta er inga revolutionerande lösningar de närmaste månaderna.