virus

Det finns ett problem med antivirus. För att programmen ska kunna känna igen och stoppa skadlig kod, måste utvecklarna i princip veta om att just det viruset finns. Därför ligger virusmakarna oftast steget före.

Men den israeliska startupen Deep Instinct menar att de har en lösning. De håller på att utveckla ett antivirus med artificiell intelligens, som lär sig känna igen hur malware eller virus beter sig. Därför kan den identifiera skadlig kod, även om den är helt ny.

Företagets artificiella neuronnät har fått undersöka miljontals exempel på malware och virus, och lärt sig känna igen dess karaktärsdrag. Programmet har inte testats av utomstående men Deep Instinct hävdar att det är 20 procent bättre än vanliga antivirusprogram på att upptäcka helt ny skadlig kod, skriver MIT Technology Review.

Det kan låta stöddigt, men säkerhetsforskare på Microsoft och Invincea har publicerat rapporter som visar på vilken potential det finns hos antivirus med maskininläring. Vid ett av experimenten uppger Invincea att deras program upptäckte 95 procent av alla nya malware, och hade en felmariginal på 0,1 procent.

Qualcomms nya Snapdragon-processor har en liknande funktion. Smart Protect lär sig känna igen hur du använder telefonen, och om den upptäcker avvikande händelser (som att telefonen skickar sms utan att du rör vid skärmen) varnar mjukvaran för potentiella intrång.

Deep Instinct säger till Tech Review att de planerar att lansera sitt intelligenta antivirus under de närmaste månaderna.