Bodychipp
Nfc-chippet är 2 x 12 mm stort. Foto: Lars Danielsson

Arrangörerna av utvecklarkonferensen Øredev i Malmö bjöd i onsdags besökarna på en chans att bli cyborger. När Techworld hälsade på hos Jowan Österlund som utförde operationerna hade 54 personer fått ett nfc-chipp inopererat i handen:

– Det är nog världsrekord i antalet bodychippningar vid ett tillfälle på en plats och troligtvis också för antalet cyborger som vistas samtidigt på en konferens. Jag hoppas hinna med 70 stycken innan dagen är slut, säger Jowan Österlund.

Läs också: Han bantade 40 kilo med "cyborgdieten"

Österlund som till vardags driver piercingstudion Federal Bodypiercing i Linköping definierar en cyborg som en person som har tillförts teknisk utrustning i kroppen. Och då räcker det med ett nfc-chipp på 2 x 12 millimeter i handen för att bli en cyborg.

Jowan Österlund Pär Sikö
Jowan Österlund, till vänster, förde in ett nfc-chipp i handen på Pär Sikö. Foto: Lars Danielsson

Först ut att bli chippad var Øredevs konferensgeneral Pär Sikö. Han demonstrerar genom att lägga en smartmobil mot handen, varvid en röst hörs från en app: ”Welcome to the future!”

– Jag tror verkligen att det här är en framtidsgrej, inte minst för medicinska tillämpningar, fast med andra typer av chipp än nfc. Nfc-chipp används mest för identifikation. Jag ska använda mitt i stället för nyckelringen till kontoret.

Läs också: Varför vill man hacka sin egen kropp?

Även Per Brage som är arkitekt på Centiro Solutions passade på att få ett chipp i handen:

– Jag har funderat på att göra appar för att utnyttja nfc, så det här passade bra. Jag ska labba lite hemma, det är kul att vara i framkant, säger han.

Per Brage
Per Brage ska bygga Windowsappar för att utnyttja nfc-chippet i handen. Foto: Lars Danielsson

Om Per Brage och de andra skulle ha betalat själva skulle det kostat 1 800 kronor att få ett chipp infört, berättar Jowan Österlund som själv har två chipp (nfc och rfid), samt en liten magnet, i sin vänsterarm . Han tror att priset halveras inom ett år.

– Det är spännande att vara en del av en ny global grej. Det här är ett nytt gränssnitt, man kan jämföra med webbläsaren eller touchteknik. Titta på hur touch har förändrat världsekonomin, säger Jowan Österlund.