Snowden.
"Edward Snowden eyes DDC_8315" av thierry ehrmann (CC BY 2.0)

Orolig för att bli spårad på nätet? Nu kan du ta hjälp av en av världens mest jagade personer.

I samband med en intervju med Dagens Nyheter berättade visselblåsaren Edward Snowden vilka säkerhetsåtgärder han själv tar för att hålla sig anonym på nätet.

Det resulterade i en lista över de fem tjänster och funktioner som han litar mest på:

1. Tor

Webbläsaren Tor har två funktioner. Dels gör den dig anonym när du surfar genom att skicka dina förfrågningar genom ett stort nätverk av datorer, dels låter den dig komma åt det så kallade mörka nätet av ”hemliga” sajter med toppdomänen .onion.

Läs också: Så ska nätets skuggsida ta ett steg mot ljuset - viktigt beslut ger Tor ny legitimitet

2. Signal

En app till IOS och Android som låter dig skicka krypterade textmeddelanden, bilder och filmer utan att ha några som helst förkunskaper.

Läs också: Krypterade meddelanden och säkra samtal blir busenkelt med Signal och Textsecure 

3. Off the record

OTR är ett krypteringsprotokoll som används i vissa chattprogram för att hålla konversationen hemlig. Om du har det aktivt kan du skicka ett meddelande till dina vanliga kontakter på till exempel Facebook, men krypterat så att ingen kan lista ut innehållet. Det används exempelvis i Tors nyligen släppta chattprogram Tor Messenger.

Läs också: Tor Messenger låter dig chatta anonymt och säkert

4. Tails OS

Tails är ett portabelt Linux-baserat operativsystem som i grunden är byggt för att skydda användarens integritet. All kommunikation går via Tor-nätverket, och all kommunikation som inte är anonym blockeras. Det installeras i regel inte på hårddisken utan på exempelvis en usb-pinne. På så vis kan du använda allmänna datorer på internetcaféer eller bibliotek utan att lämna spår efter dig.

Läs också: Så skyddar du dig mot statligt spioneri

5. Qubes OS

Qubes är en annan Linux-variant där alla applikationer isoleras från varandra, och från systemfunktionerna. Varje program körs i en egen virtuell maskin, vilket betyder att även om någon lyckas göra intrång via en applikation skulle denne inte kunna ”komma åt” något utanför det isolerade programmet. Det är inte den smidigaste lösningen, men en av de säkraste.

Läs också: Qubes – Linux för säkerhetsvurmande fixare