Linux.Encoder.1
Linux.Encoder.1 är det första ransomware som drabbar Linux-användare.

Precis som med andra virus är det Windowsanvändarna som drabbas först och värst av ransomware. Men nu har utpressarna börjat ta sikte på både Mac och Linux.

Förra veckan upptäcktes det allra första ransomwaret till Linux av det ryska säkerhetsföretaget Doctor Web. Linux.Encoder.1 riktar in sig på Linux-drivna webbservrar och krypterar filerna på infekterade enheter.

I likhet med de flesta andra moderna ransomware kräver programmet en lösensumma för att låsa upp dina filer. Lyckligtvis verkar det ligga ett gäng riktiga klåpare bakom Linux.Encoder, eftersom krypteringen knäckts på under en vecka.

Läs också: Betala lösensumman för att bli kvitt ransomware? Ja, ibland är det enda utvägen.

När viruset genererar en krypteringsnyckel använder det sig av tidsstämpeln från det ögonblick då filerna krypteras. Vilket betyder att det är lätt för säkerhetsföretag att hitta den och låsa upp filerna igen. Bitdefender har redan släppt ett gratis script som gör det åt dig.

Även Mac OS X har fått sitt första riktiga ransomware i veckan, fast i det här fallet är det inga skurkar utan säkerhetsexperten Rafael Salema Marques som ligger bakom det.

Han har tagit fram ett ransomwarekoncept för Mac för att visa att operativsystemet är sårbart för utpressning via kryptering. Rafael Salema Marques har, lyckligtvis, inte offentliggjort koden, men han har skickat den till Apple och säkerhetsföretaget Symantec för analys.

I ett blogginlägg skriver Symantec att de analyserat programmet, och kan konstatera att det är ett fullt funktionsdugligt ransomware – även om det bara krypterar filer som lagts i en mapp med namnet ”ransom”. I ett sällsynt fall av it-säkerhetshumor konstaterar Symantec visserligen att ”de flesta Mac-användare inte har en mapp med det namnet på sin dator”.

Läs också: Macar får inte virus? Glöm det. Nu raseras myten om Apple som det säkra alternativet.

Den stora anledningen till att Mac och Linux varit förskonade antivirus är att det helt enkelt är mer lönsamt att ge sig på Windows-datorer. När det gäller Mac finns det också lite högre tröskel för att installera skadlig kod, eftersom OS X i standardinställningarna inte tillåter program som inte certifieras av Apple.

Förekomsten av andra typer av malware har däremot exploderat på Mac. Enligt en rapport som publicerades i oktober upptäcktes sammanlagt 180 unika malware till OS X mellan 2010 och 2014. Hittills under 2015 har man hittat 948 stycken.