Windows 10

Microsofts plan med Windows 10 har varit tydlig från dag ett. Det blir inga servicepaket var tredje år, istället ska operativsystemet uppdateras flera gånger om året.     

Målet har varit tre uppdateringar varje år, en var fjärde månad. Den första släpptes i torsdags, och därmed borde nästa dyka upp i mars. Men mycket talar för att Microsoft kommer att dra ned på tempot – åtminstone till en början.

Läs också: Microsoft satsar på företagskunderna i nya Windows 10-uppdateringen

– Det är en sak att säga tre gånger om året, det är en annan sak att faktiskt genomföra det, säger Garnteranalytikern Steve Kleynhans till IDG News.

Nyligen uppdaterade Microsoft teknikspecifikationerna till Windows 10. Där står numera att läsa att ”målet är att släppa nya funktioner två till tre gånger om året”.

I en annan del av beskrivningen understryker Microsoft att de inte kommer att titta på datumet när de planerar sina släpp.

”Även om Microsoft för närvarande planerar uppskattningsvis två till tre tilläggsuppdateringar om året, kommer den faktiska frekvensen och tidsramen att variera”, skriver företaget.

Läs också: Här är de bästa nyheterna i novemberuppdateringen av Windows 10

Det har redan ryktats att nästa stora Windows 10-uppdatering kommer först till sommaren, och alltså därmed är minst sex månader bort. Det ligger i linje med vad man kan vänta sig under de närmsta åren tror Gartner.

– Realistiskt sett så kommer vi, under de första åren, förmodligen att se två uppgraderingar om året. Microsoft kommer att vrida på och justera sina processer de första åren, men jag tror att de kommer att komma till tre [om året] så småningom, säger Steve Kleynahns.