Microsoft Android

I våras lovade Microsoft enkla konverteringsverktyg för Android-utvecklare som ville jobba med Windows 10. Men nu verkar det skjutits upp på obestämd tid, rapporterar Recode.

Verktyget går under arbetsnamnet Project Astoria och Microsoft bekräftar för Recode att utvecklingen ”inte går som planerat”. Företaget vill dock inte säga om det betyder att verktyget är försenat, lagt på is eller helt och hållet skrotat.

Läs också: Surface Pro slår igenom – Microsofts surfplattor allt mer populära bland företagen

Windows 10 Mobile har en minimal marknadsandel och saknar många av konkurrenternas appar. Att locka utvecklare är därför centralt för att Microsoft ska kunna hålla ekosystemet vid liv.

Därför presenterades fyra ”broar” i april. Det är kodord för konverteringsprogram som ska leda utvecklare över avgrunden från IOS, webbapplikationer, Win32-miljöer – och så Android. Verktygen för IOS och webben är redan klara, men Project Astoria verkar ha gått upp i rök.

Windows Central har hittat ytterligare bevis på att Astoria aldrig blir av. Förutom tystanden från Microsoft verkar företaget övergett utvecklarforumen och tagit bort stöd för programmet i den senaste preview-uppdateringen av Windows 10 Mobile. Källor inom företaget ska också uppgett för sajten att Astoria är uppskjutet ”på obestämd framtid”.

Läs också: Microsoft lanserar nya telefoner. Varför envisas företaget med förlustaffären?

En förklaring kan vara att Astoria bygger på en annan teknik än de andra verktygen. Det är en slags emulator som låter dig köra Android-program på Windows 10 utan att utvecklarna behöver göra något. Det kan skapa problem både upphovsrättsligt och tekniskt.

Fakta

  • Project Westminister ska konvertera webbapplikationer. 
  • Project Centennial ska konvertera Win32-program.
  • Project Islandwood ska porta IOS-appar.
  • Project Astoria ska emulera Android-appar.