Världens mest populära webbverktyg har precis fått sig en rejäl ansiktslyftning av det nya gränssnittet Calypso som släpps i dag. I det kastar Wordpress.com php åt sidan till förmån för Javascript och lanserar samtidigt ett gäng nya funktioner.

Arbetet har utförts av Automattic, företaget som driver den kommersiella bloggplattformen Wordpress.com. Under ett och ett halvt år har de arbetat med den välbehövliga uppfräschningen som ska göra sajterna snabbare och helt responsiva.

Läs också: Så väljer du rätt tema till din Wordpress-sajt

Det nya gränssnittet har du redan om du använder Wordpress.com. Om du kör Wordpress på en egen server kan du få Calypso genom att uppdatera pluginet Jetpack.

Här är några av nyheterna i uppdateringen:

Upptäck bra material från andra Wordpress-sajter

discover

Den nya funktionen Discover samlar det populäraste som skrivs på Wordpress.com. Den påminner mycket om den snabbväxande bloggplattformen Medium, och är gissningsvis ett försök att konkurrera med uppstickaren.

Fristående app till Mac 

app

Automattic har också släppt en desktopapp till OS X där du kan hantera dina sajter. Versioner till Linux och Windows är under utveckling, men Automattic har inte angett när de kommer att släppas.

Ut med php – in med Javascript 

editor

– Två av sakerna som gjort Wordpress till det starka, stabila och kraftfulla verktyg det är – bakåtkompabiliteten och att det inte behöver Javascript – höll faktiskt tillbaka det, skriver Automattics vd Matt Mullenweg i ett blogginlägg.

Men nu hoppar Wordpress.com på tåget. Bakom kulisserna har de skrotat php till förmån för Javascript vilket ska ge snabbare sajter och fler möjligheter för utvecklare.

Källkoden blir helt öppen

wp

Wordpress finns redan i en open source-variant, som idag dominerar nätet. Runt en fjärdedel av alla sajter använder sig av plattformen.

Läs också: 10 smarta verktyg för digitala nomader

Men nu börjar även Automattic med öppen källkod. Hela Calypso ligger ute till allmän beskådan på Github och det är fritt fram för utvecklare att jobba vidare eller ta fram sina egna versioner av gränssnittet – något som företaget hoppas kommer att löna sig.

– Många tycker att vi borde behålla den här egendomen, men under mitt liv har jag lärt mig att ju mer du ger bort, desto mer får du tillbaka, skriver Matt Mullenweg.