raspberry pi zero

Datorn som inte är större ett kreditkort väckte världens intresse första gången för tre år sedan. Sedan dess har det bara i Sverige sålts miljontals Raspberry Pi-enheter och det har hackats mikrovågsugnar, speglar och programmerats självkörande drönare.

Läs också: Nu får minidatorn Raspberry Pi en egen pekskärm

Nu släpper företaget Raspberry Pi Zero som tar ytterligare ett steg nedåt i prisklass. Den nya modellen har en prislapp på fem dollar, ungefär 40 kronor.

Läs också: Här är allt du behöver veta om minidatorn Raspberry Pi

– Det vi försökt göra är att se till att priset aldrig ska vara ett hinder för de som är intresserade av att börja koda. Och med Raspberry Pi fick vi ner priset. Men vi träffade fortfarande människor som säger att priset är en barriär och vi frågade oss vad vi kunde gör för att få ner priset, säger Eben Upton, vd för Raspberry Pi, i en video där den nya modellen presenteras.

Zero-modellen innehåller i stort sett samma delar som tidigare modeller. 512 MB ram-minne, port för HDMI och micro-USB och en processor på 1 Ghz, som dessutom ska vara 40 procent snabbare än tidigare versioner.

Mjukvaran som kommer med är Rasbian, ett optimerat operativsystem från Linuxdistributören Debian. Med följer också applikationer som Scratch, Minecraft och Sonic Pi.

Läs också: Den officiella lådan till Raspberry Pi är här - kostar 80 kronor

Raspberry Pi räknar med att efterfrågan blir stor, och med tanke på hur försäljningen sett ut tidigare är det ingen högoddsare. Tusentals enheter är tillverkade, men redan nu varnas det för att efterfrågan kommer överstiga tillgången.

Fakta

  • Broadcom BCM2835-processor 1 Ghz ARM11 
  • Ram-minne 512 MB
  • Port för micro-SD-kort
  • Mini-HDMI-port för 1080p60 
  • Port för micro-USB