Med hjälp av poliser, telearbetare och fyra andra kunde den nu inaktiva privatdetektiven avlyssna sina kunders motståndare och andra av intresse. Enligt New York Times avlyssnade eller gjorde detektiven olagliga bakgrundskontroller av bland andra skådespelarna Sylvester Stallone, Keith Carradine och Garry Shandling samt reportern Kevin Nealon och chefer för artistförmedlingen Creative Artists.

En av poliserna och en av de telebolagsanställda har erkänt.

På måndagen lämnade åklagarsidan fram en 110-sidig utredning som anklagade Anthony Pellicano och hans medarbetare för svindleri, ID-stöld, avlyssning, manipulering av vittnesmål och för att ha förstört bevis. De högt uppsatta advokater i Hollywood som enligt New York Times ofta anlitat hans tjänster nämns inte i utredningen. Tidningens bedömning är att dessa kände till att uppgifterna de betalade för skaffats på illegal väg. Utredningen fortsätter dock och andra kunder har gripits bland annat för att ha betalat för avlyssning av en tidigare flickvän och motparter i rättegångar.

Att åklagarna gick ut med en del av uppgifterna först ska ha berott på att de ville behålla honom i fängsligt förvar. Han avtjänar tid för brott mot vapen- och sprängämneslagarna och skulle ha frigivits i söndags.

Pellicanos verksamhet har pågått länge och redan 1995 ska han ha betalat en programmerare för att utveckla ett program kallat ”Telesleuth” som omvandlar radiosignaler till digitala signaler som kan lagras på en dator.

Fallet började rullas upp då en dömd brottsling berättade för FBI att han anlitats av Pellicano för att få
stopp på en reporter från Los Angeles Times.

Källa: Cnet.