
De flesta applikationer som görs kommer någon gång till så kallad end-of-life-status. Det vill säga att de inte längre uppdateras av utvecklaren och inte heller får några säkerhetsuppdateringar. När det händer är det bäst att antingen uppdatera till en nyare version eller helt enkelt sluta använda applikationerna.
Gamla, ouppdaterade versioner utgör en säkerhetsrisk. Trots riskerna är det många som glömmer ta bort de gamla programmen. Under 2013 uppskattades andelen end-of-life-program på datorer världen över uppgå till mellan tre och fyra procent. Av döma av de senaste siffrorna verkar inte problemet minska, snarare tvärtom. De senaste tolv månaderna har motsvarande siffra legat mellan fem och sex procent.
Läs också: Populära Chrome-tillägg säljer information om allt du gör på nätet
Enligt en ny rapport från Secunia, som Infoworld tagit del av, är de här tio applikationerna de mest riskabla sett till deras marknadsandel.
1. Adobe Flash Player 18.x. Marknadsandel: 80%
Det är svårt att undvika Flash Player som en av de mest riskabla end-of-life-applikationerna. I september lanserades Flash Player 19 och även om den utökade supportversionen av 18 fortfarande inte kommit till sitt sista datum är Flash Player historiskt en av de vanligaste end-of-life-applikationerna. Vid varje ny Flashlansering hänger den föregående versionen alltid kvar på användares datorer. I juli var det Flash Player 17 som var den vanligaste end-of-life-applikationen, i april var det version 16. I oktober förra året var det version 14 som fortfarande fanns på 77 procent av användardatorerna.
2. Microsoft XML Core Services 4.x. Marknadsandel: 67%
Fem år efter lanseringen slutade den här applikationen uppdateras i april 2014. Då fanns den på 79 procent av datorerna runt om i världen. Dessutom var nästan hälften av alla installationer ouppdaterade, så XML Core Services 4.x var en säkerhetsrisk även före end-of-life. De flesta användare vet inte ens att den här applikationen existerar, vilken har gjort att den segt hänger sig kvar på datorer. I oktober förra året hade det en marknadsandel på 76 procent.
3. Oracle Java JRE 1.7.x och 7.x. Marknadsandel: 35%
Den här versionen av Java lanserades 2011 och gick in i end-of-life i april 2015 (den förlängda supportversionen har fortfarande ett tag kvar).
Java laddas av de flesta webbläsare och har blivit ett populärt mål för attacker. Liksom XML Core Services är även många installationer ouppdaterade. När supporten officiellt avslutades fanns applikationen på omkring 44 procent av världens datorer och man räknar med att hela 80 procent av dem var ouppdaterade vid tillfället.
4. Google Chrome 44.x. Marknadsandel: 35%
Nya versioner av webbläsare lanseras med endast några månaders mellanrum. Därför är det kanske inte så konstigt att de två senaste versionerna av både Google Chrome och Mozilla Firefox hamnar på topp tio i Secunias oktoberlista.
5. Google Chrome 43.x. Marknadsandel: 24%
Enligt Clicky Web Analytics, som uppskattar webbläsarnas marknadsandelar baserat på trafik till omkring 500 000 webbsidor, hade Google Chrome 43.x en något längre transitionperiod än vanligt. Troligtvis på grund av sommaren, då det är mer troligt att användare gör någonting annat än att sitta vid datorn och uppdatera sin webbläsare.
6. Mozilla Firefox 39.x. Marknadsandel: 24%
Märkligt nog är det den äldre av de två Firefoxversionerna i listan som hänger kvar i fler datorer än efterföljaren. Enligt en undersökning utförd av Mozilla för två år sedan väljer många att inte uppdatera sin webbläsare eftersom de är nöjda med den nuvarande versionen. Alternativt skjuter man på uppdateringar tills man har tid att göra en uppgradering. En annan förklaring till varför version 39.x ligger på fler datorer än efterföljaren kan även vara att den, liksom Chrome 43, lanserades under sommaren.
7. Mozilla Firefox 40.x. Marknadsandel: 21%
Version 40 av webbläsaren lanserades även den under en sommarmånad, augusti för att vara mer exakt, och ersattes av version 41 i september.
8. Adobe Air 18.x. Marknadsandel: 17%
Adobe Air låter utvecklare paketera samma applikationer för olika plattformar, men det är även en applikation som ofta återkommer på Secunias lista. De senaste två åren har åtminstone två versioner av Adobe Air funnits med på listan. Även den här versionen lanserades under sommaren och hänger kvar på många datorer fortfarande.
9. Oracle Java 1.6.x och 6.x. Marknadsandel: 16%
Den här versionen av Java är den äldsta på Secunias lista över end-of-life-applikationer. Java 1.6 och 6 lanserades redan 2009 och nådde end-of-life i februari 2013, även om versionen med utökad support fortfarande underhålls. Det finns olika anledningar till varför den fortfarande finns på många datorer. En del behåller versionen av kompatibilitetsskäl med andra applikationer, men många vet troligtvis inte ens att de har den gamla versionen installerad.
10. Adobe Air 3.x. Marknadsandel: 13%
Den här versionen av Adobe Air ansågs vara en säkerhetsrisk även innan den nådde end-of-life i januari 2014. Under sista kvartalet 2013 uppskattades den finnas på 43 procent av världens datorer och över hälften av dem var ouppdaterade. Adobe Air 3.x såg dagens ljus första gången under 2011 och ersattes av version fyra i januari 2014.