När allt fler jobbar mobilt måste man se till att det går att få tag på data utanför kontoret. Microsofts nya verktyg Powerapps ska hjälpa företag bygga sina egna mobilappar för det – utan att behöva anlita utvecklare.

Med ett drag and drop-gränssnitt går det att bygga appar som fungerar över flera format och hämtar data från en mängd molntjänster. Det finns stöd för bland annat Dynamics, Google Drive, Office 365, Onedrive, Oracle-databaser, Salesforce och SAP.

Läs också: Öppen källkod glödhett bland it-jättarna – här är 10 produkter som blivit open source

När du valt vilka källor Powerapps ska hämta information ifrån föreslår programmet en layout, men det går också att skapa sin egen design själv eller utifrån ett antal mallar.

powerapps

Det hemmasnickrade programmet delas och körs genom Powerapps-applikationen, som man laddar ned till sin enhet.

I dagsläget går det inte att släppa fristående program direkt på App Store eller Google Play Store, men Microsoft säger att det är möjligt att de lägger till den funktionen senare, rapporterar IDG News.

I gratisversionen av Powerapps går det att bygga en app med två datakällor, för att hämta från fler krävs ett Standard-abonnemang. Det finns också en Enterprise-prenumeration för den som vill hämta data från egna servrar istället för från molntjänster. Några priser har inte satts ännu.

Läs också: Koda som en topputvecklare – bästa tipsen från Sveriges skarpaste tvillingar

Powerapps betatestas fortfarande av en sluten skara, men det går att anmäla sitt intresse på verktygets hemsida.

Om du vill bygga dina egna privata appar utan att koda släppte Microsoft nyligen snarlika App Studio. Där går det på enkelt sätt att bygga sina egna program för Windows 8.1 eller Windows 10. Funktionerna är inte särskilt avancerade men det går att göra enklare script, bygga en personlig nyhetsläsare eller samla dina sociala flöden på en plats.