Microsoft

Nästa månad ska Microsoft göra de centrala komponenterna i företagets Javascriptmotor Chakra tillgängliga som öppen källkod på Github, under namnet Chakracore. Det här kan man dra åtminstone tre slutsatser av.

För det första att Microsoft fortsätter på den inslagna vägen med satsningar på öppen källkod. För det andra att Javascripts ställning är mycket stark som språk och plattform för utveckling. Microsoft vill ha med fingrarna i den syltburken och inte lämna fältet fritt för konkurrenter som Google och Mozilla.

Läs också: Norska forskare skapar världens minsta moln-OS i ett C++-program

För det tredje att Javascripts ställning som plattform utanför webbläsaren blir starkare. Det ska gå att använda Chakracore fristående från webbläsare, vilket inte bara gör det möjligt att till exempel skapa fristående Windowsprogram, utan på sikt kanske kan leda till att Microsoft släpper ett eget alternativ till den populära Javascriptbaserade serverplattformen Node.js.

I ett första skede i januari ska Chakracore släppas på Windows och sedan ska den komma även på andra operativsystem. Man får anta att Linux och MacOS står på tur.

Chakra är Javascriptmotorn i Microsofts senaste webbläsare Edge. Den är Microsoft främsta vapen i kampen mot Googles V8 och Mozillas Spidermonkey. De tre kombatanterna brukar tävla med påståenden om vilken av Javascriptmotorerna som är snabbast.

Läs också: Node.js blir operativsystem – här är poängen med det

”Javascriptmotor” är en benämning på mjukvara för att tolka, köra, och även kompilera, Javascriptkod. Här skriver Microsoft om Chakracore i ett blogginlägg.