Raspberry Pi Zero bröt ny mark för ett par veckor sedan när minidatorn plötsligt blev billigare än en hallonpaj. Men Raspberry är inte ensamma på marknaden längre, och Pine A64 kan bli en farlig konkurrent om de levererar.

Läs också: Här är allt du behöver veta om minidatorn Raspberry Pi

Pine är visserligen mer än dubbelt så dyr som Zero, men med 125 kronor för den billigaste modellen är den mycket billigare än Raspberry Pi 2 Model B som ligger på runt 380 kronor.

Pine A64

Samtidigt sopar den banan med Raspberry Pi rent prestandamässigt. Som namnet antyder har den en 64-bitars processor som dessutom är bra mycket snabbare. Som jämförelse lovar Pine att A64 ska klara av att spela upp 4k-video, medan Pi 2 bara hanterar 1080p.

pine
En jämförelse mellan Pine A64 och Raspberry Pi. Bild: Pine.

Pine har släppts på Kickstarter och finns i tre modeller. A64 kostar 15 dollar, A64+ med extra ram- och högre processorhastighet ligger på 19 dollar och så finns det en snäppet vassare A64+ med två gigabyte ram för 29 dollar.

Läs också: Varför är Raspberry Pi Zero så billig? Tack vare Google.

Precis som Raspberry Pi ska Pine också sälja en rad tillbehör till minidatorn – från pekskärmar till sensorer och fjärrkontroller.

De första datorerna är tänkta att levereras i februari nästa år.