Php
Foto: Bull3t Hughes (CC)

Över 200 miljoner webbsidor körs på skriptspråket PHP och i sju år i rad har det varit bland de fyra mest populära språken i världen. Inte minst tack vare Wordpress där många sidor körs med PHP.

Läs också: Öppen källkod glödhett bland it-jättarna – här är 10 produkter som blivit open source

Nu kommer den största uppdateringen sedan 2004, PHP 7 är här. Enligt The Next Web är det stora förändringar jämfört med tidigare versioner. Bland annat har man avsevärt förbättrat prestandan, upp till tre gånger bättre än PHP 5.6.

Några av nyheterna är att det dragits ner på minnesanvändningen, men också att man tagit bort PHP säkerhetsläge och lagt till ett antal nya reserverade ord. Den nya versionen kan göra det lite omständligt för de med Wordpress-sidor, eftersom de delvis måste byggas om för att stå redo för PHP 7. Men som det ser ut nu ska Wordpress vara helt kompatibel med uppdateringen.

Läs också: Wordpress görs om helt och hållet – här är de viktigaste nyheterna

PHP 7 finns visserligen tillgänglig, men det lär dröja innan den anammats i bredare skala. Särskilt företag har en tendens att avvakta lite med att uppdatera till senaste plattformsversionen. Webbutvecklare verkar dock hoppas att den betydligt bättre prestandan ska leda till snabbare uppdateringar.