vuvuzela
Verktyget har fått sitt namn efter instrumentet vuvuzela. Foto: Jimmy Baikovicius (CC)

För den som vill vara hemlig på nätet har Tor-nätverket blivit standard, men vid flera tillfällen har brister i systemet upptäckts. Nu lovar forskare vid MIT att de har ett ännu säkrare alternativ.

De har tagit fram en metod för att på ett topphemligt sätt kunna skicka textmeddelanden – utan att någon har en chans att läsa innehållet eller spåra avsändaren. Verktyget kallas Vuvuzela, på grund av sina likheter med det sydafrikanska instrumentet som världen introducerades till under fotbolls-VM 2010. Metoden är nämligen precis lika bra som instrumentet på att skapa oväsen.

Läs också: FBI misstänks för tidigare attack mot Tor-nätverket

När en användare vill skicka ett krypterat meddelande till en annan går det via en kedja av servrar. Varje nod lägger till en mängd krypterade nonsensmeddelanden, och skickar dem vidare åt olika håll. I slutänden är det så mycket ”oväsen” i form av spam att parterna går säkra.

Det betyder också att systemet skyddar din kommunikation, även om någon utifrån tar kontroll över en av noderna i nätverket.

”Statistiskt sett är det nästan omöjligt för en motståndare att ens avgöra om något av meddelandena som kommit inom samma tidsrymd hamnat på samma destination. Det gäller även om två av tre servrar infiltrerats. Så länge en av dem förblir fri så fungerar systemet”, skriver MIT.

Läs också: Tor Messenger låter dig chatta anonymt och säkert

Nackdelen är att systemet är långsamt. Det tar uppemot en minut att skicka ett vanligt textmeddelande, så att skicka större filer är knappast något alternativ i dagsläget.