I år har utvecklingen av 5G kommit igång på allvar och kraven som ställs på den nya nättekniken är stenhårda. Den ska inte bara kunna leverera gigabithastigheter utan också vara lika bra på att hantera IoT-tillämpningar, som ställer krav på batterisnålhet. Samtidigt ska 5G-näten vara virtualiserade och helst även vara strömsnålare än tidigare generationer.

– Det måste verkligen vara någonting unikt som erbjuder en signifikant förbättring jämfört med vad vi har idag, säger Allan Koch, som är ansvarig för 5G-området på Teliasonera.

Frekvenserna

Spektrumfrågor är inte världen sexigaste, men den mängd frekvenser som öppnas för 5G är en avgörande faktor för hur snabba nästa generation mobilnät blir.

Tills nyligen har endast frekvenser under 6 GHz varit i åtanke för mobilnät, men för att kunna erbjuda en signifikant förbättring jämfört med dagens hastigheter måste nya frekvensband mellan 6 GHz och 100 GHz användas.

5g

Orsaken är att det i dessa band, i varje fall på papperet, går att komma åt mer spektrum. Förhoppningsvis flera hundra MHz per kanal istället för dagens 20 Mhz. Att realisera den här visionen blir dock svårare än telekombranschen trott på grund av ett bakslag i kampen med satellitbranschen om delar av dessa frekvenser.

Läs också: Så ska EU få fart på 5g-näten - Europa tar täten för att undvika krig

På den nyligen avslutade World Radio Conference kunde deltagarna bland annat inte komma överens om ett band under cirka 24 GHz för studier som en del av 5G-utvecklingen. Samma sak gäller 28 GHz, som redan använts för tester. Det här var en besvikelse, enligt Lasse Wieweg, ansvarig för myndighets- och industrirelationer på Ericsson.

– Vi är fortfarande ”the new kid on the block” så vi får anpassa oss efter hur situationen ser ut och göra det bästa av det, säger han.

Att inte kunna använda dessa frekvenser är ett bakslag eftersom ju högre ett frekvensområde är desto mindre blir ytan som en basstation kan täcka. Högre frekvenser är också sämre på att ta sig igenom väggar, vilket resulterar i sämre inomhustäckning.

Bakslaget är ingen dödsstöt. Det finns fortfarande gott om lediga frekvensområden högre upp, men en framtida utrullning blir mer komplicerad.

– Nu får vi fundera på hur vi tekniskt ska lösa det här, säger Lasse Wieweg.

Ericsson är inte enda företaget som är oroat av en brist på bra frekvenser. Det är det största orosmomentet bland telekomleverantörerna, enligt en undersökning som Global Mobile Suppliers Association (GSA) nyligen genomförde.

Undersökningen visar att det finns en oro för frekvensbrist även hos operatörerna. De ser dock kostnaden och en brist på 5G-mobiler som större barriärer.

Nätverket

Det tekniska arbetet med 5G är redan i full gång. Allt från leverantörer till universitet och hela länder vill visa att de ligger långt fram. Och även om standardiseringsarbetet nyligen dragit igång finns det redan ett antal pusselbitar som med största sannolikhet blir en del av den nya nättekniken.

Läs också: Huawei i täten av 5g-rallyt – men ser sig över axeln efter Ericsson

Nya avancerade antenner är stommen i det här arbetet. De ska bland annat öppna för möjligheten att förbättra täckningen att genom att sikta in radiosignalerna, så kallad beamforming, på enskilda användare. Tekniken som ska göra det här möjligt på en stor skala är massive mimo (multiple input, multiple output); antenner som använder hundratalet element för att styra radiosignalerna.

Leverantörerna vill också implementera multi user-mimo i 5G-näten. Funktionen lovar förbättra prestanda på platser med många användare, tack vare sin förmåga att skicka data till flera användare samtidigt.  

Utvecklingsarbetet med 5G handlar inte bara om radiodelen. Den bakomliggande infrastrukturen måste också gå igenom stora förändringar.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning