utvecklare


1. En massa Javascript-skräp

Alla programmeringsspråk som slår igenom på bred front går igenom en fas när anhängarna skapar kringprodukter som de tror är nya och unika, men som i själva verket funnits för andra språk sedan urminnes tider. Det är inget konstigt med det, men problemet vad gäller Javascript är den stora mängden ramverk som presenteras just nu och den varierande kvaliteten för dem. Det gäller att välja ramverk med omsorg.

2. Förvirring kring Hadoop

När Hadoop är på väg att sätta sig som ett begrepp vad gäller hantering och analys av data så krånglar de ledande leverantörerna till det ordentligt genom att införa nya tekniker och varumärken. Det handlar inte bara om att använda ramverket Spark från Apache för analysdelen av jobben, utan till och med om att byta ut grundstommen i Hadoop, filsystemet hdfs, mot andra lösningar. Bland namn att hålla reda på märks Drill, Impala, Sentry, Ranger, Navigator och Atlas, för att nämna några. Det är förvirrande.

Läs också: Microsoft släpper Javascriptmotor som öppen källkod

3. Överflöd av ramverk för maskininlärning

Alla leverantörer av rang är i startgroparna med egna ramverk för maskininlärning, trots att de mest implementerar lösningar som redan finns tillgängliga. Det stora problemet är att de glömmer bort att tala om för kunderna hur de kan använda ramverken. Om du letar konsultuppdrag är det ett tips att göra det senare.

4. Tveksamma utbildningar

I USA har det blivit populärt med kurser på sex till åtta veckor för att lära sig till exempel språk som Ruby och Python, eller webbdesign. Kurserna är mycket dyra, belopp på upp till 250 000 kronor nämns, och innefattar ofta att den som gått en kurs betalar upp till 20 procent av sin lön under första året efter kursen till arrangören. De här kurserna inte värda pengarna, man blir helt enkelt inte anställningsbar efter åtta veckor.