processor1
Den ljusbaserade processorn. Foto: Glenn Asakawa.

Högre bandbredd och lägre elförbrukning. En ny processor som kommunicerar med ljus istället för elektricitet kan bli ett tekniskt genombrott om den fungerar som utlovat.

Forskning kring optiska datorer är inget nytt, men forskare vid University of Colorado har lyckats hitta ett praktiskt sätt att ersätta elektroner med fotoner. Resultatet är ett chipp som både använder ljus och elektricitet, och därmed kan kopplas ihop med vanliga datorkomponenter.

Läs också: Robotrenarna från Boston Dynamics förstör julidyllen – det här är bara läskigt

– Det här är en milstolpe. Det är den första processorn som kan använda ljus för att kommunicera mer omvärlden, hävdar professor Vladimir Stojanović i ett pressmeddelande.

processor2
Universitetets chipp mäter bara tre gånger sex millimeter. Photo by Milos Popovic.

Den stora fördelen är att bandbredden kan utökas ordentligt. Universitetets chipp levererar 300 gigabit per sekund för varje kvadratmillimeter. Det är mellan 10 och 50 gånger mer än en vanlig processor. Samtidigt sänks energiförbrukningen eftersom det är mindre krävande att skicka en ljuspartikel än en elektron.

Läs också: Bye, bye lösenord? Google testar smartare inloggning

Labbets eget chipp kan inte mäta sig mot de vi använder i praktiken. Det har bara två kärnor och är några millimeter stort, men det visar vilken potential tekniken har. Eftersom den är kompatibel med dagens datorer kan man utöka kapaciteten utan att behöva bygga om hela datorstrukturen från grunden.