Nvidia superdator

Nvidia ger sig på allvar in i bilbranschen med superdatorn Drive PX 2, och första kunden blir svenska Volvo Cars.

Den vattenkylda datorn visades upp på CES-mässan under natten och är tänkt att göra självkörande bilar bättre på att känna igen skyltar, körfält och föremål i omgivningen, rapporterar IDG News. Målet är att bilen snabbt ska analysera situationen och avgöra hur den bör bete sig.

Samtidigt tränas algoritmen som ligger till grund för igenkänningen. Med maskininlärning blir bilen ständigt bättre på att hantera olika trafiksituationer, och den lärdomen kan laddas upp i Nvidias moln och sedan delas med hela bilflottan.

Så även om Drive PX 2 till en början främst kommer att användas till att scanna av miljön efter fasta, välkända objekt kommer den på sikt bli vassare. Genom att lära sig förstå omständigheterna och inte bara objekten kan självkörande bilar bli mer funktionella – de kan lära sig skilja en ambulans från en skåpbil, eller lista ut hur filerna är dragna även om markeringarna är översnöade.

Läs också: Här är en första titt på Volvos självkörande bil Concept 26

Hårdvaran i superdatorn motsvarar ”150 Macbook Pros i bakluckan”, enligt Nvidias vd Jen-Hsun Huang. PX 2 har tolv processorkärnor, två grafikkort och en prestanda på åtta teraflops. Strömförbrukningen ligger på runt 250 watt.

Den första biltillverkaren som ska använda Drive PX 2 är Volvo, som enligt Nvidia kommer att installera den i något hundratal bilar. Under 2017 planerar företaget att börja testköra helautomatiska bilar i Göteborg, och kanske kommer Nvidias hårdvara då finnas med ombord.