mycroft
Mycrofts internet of things-assistent. Bild: Mycroft.

Nästan alla har en intelligent assistent som kan styra telefonen. Mycroft.ai vill att smarta hem ska kunna kontrolleras på samma sätt, och nu börjar de släppa sin källkod fri.

Först ut är deras bibliotek för röstigenkänning, Adapt intent parser, som gör det möjligt för en artificiell intelligens att förstå dina kommandon. Grundpelaren i ett smart hem är förstås att kunna släcka lamporna genom att skrika på dem.

Läs också: Öppen källkod glödhett bland it-jättarna – här är 10 produkter som blivit open source

Mycroft jobbar själva på en internet of things-assistent som låter dig domptera dina smarta prylar. Den lanserades på Kickstarter i höstas och ska ha stöd för enheter från bland annat Roku, Chromecast, Nest och Philips Hue.

Assistenten påminner till utseendet om en digital väckarklocka som kopplas in i nätverket. En Raspberry Pi 2 står för tankekraften, och displayen styrs av en Arduino-dator. Prislappen ligger på runt 1 500 kronor och enheterna ska börja levereras till sommaren.

På sikt lovar Mycroft att all källkod ska bli öppen, men de kommer att portionera ut biblioteken bitvis. Under hösten har även storbolagen satsat på open source-ai – både Googles Tensorflow och Microsofts DMLT har fått öppen källkod.