Amazon tycks gilla att röra sig utanför sin etablerade marknad. För tidigare i veckan kom det något oväntade beskedet att dotterbolaget Annapurna Labs börjar sälja ARM-baserade chipp. Möjligen satte många morgonkaffet i vrångstrupen, men det är inte första gången Amazon ger sig ut på ny mark. Se bara på Amazon Web Services som blivit en succé.

Det nya chippet är framtaget för hårdvara som spelar upp 4K-video, lagring, Internet of things, molntjänster och nätverk. Potentiella köpare är tillverkare av produkter för hemmet och datacenter. Dock kommer inte chippet att användas i de egna Fire-enheterna, inte än i alla fall, rapporterar IDG News.

Läs också: Wow! Amazon tjänar galet mycket pengar på sina molntjänster

Chippet, som går under namnet Alpine, kommer att säljas via Annapurna till tillverkare på ungefär samma sätt som de säljer konsumentprodukter via sin egen sajt.

annapurna labs

Chipptillverkningsbranschen präglas just nu av omfattande förändringar. Förändringar som främst drivs på av företag som Facebook och Google och den massiva utbyggnaden av datacenter runt om i världen. Behovet av snabbare lagring och nätverksteknik ökar allt mer och det är där Alpine kommer in i bilden, enligt Nathan Brookwood, analytiker på Insight 64.

Analytiker tror också att Amazon kan ha inspirerats av sin egen verksamhet för att avgöra vilken marknad Alpine ska fokusera på. Webbtjänster, videohantering och lagring är områden som faller inom Amazons expertis. Skulle de knyta servrar och utrustning till chippet kan det bli bra affärer för företaget. Dean McCarron på Mercury Research tror att chippet till exempel kan leda till att AWS säljs in till fler företag och datacenter.

Läs också: Amazon visar upp en ny drönare som ska ta paketleveranser till nästa nivå

Däremot kommer de troligen inte implementera det i infrastrukturen kring AWS, som är byggd kring x86-chip. Mindre lagringstjänster och underliggande nätverkssystem kan gå över till Alpine. Men att gå från x86 till ARM tror McCarron är en allt för stor uppgift att ta sig an. Det krävs alltför mycket kringarbete för den övergången, vilket är både svårt och dyrt säger analytikern till IDG News.