Från Teslas elbilar till din mobiltelefon och laptop. Nästan all elektronik du kan tänka dig använder litiumjonbatterier. De är lätta, uppladdningsbara och kan lagra massor av energi – men det är också de får telefoner, datorer eller hoverboards att fatta eld om det vill sig illa.

polyeten
Batteriet är täckt med en tunn film av polyeten.

Nu tror ett forskarlag vid Stanforduniversitetet att de hittat lösningen. De har tagit fram en teknik som får batterierna att stänga av sig själva när de når en viss temperatur.

Forskarna har täckt batteriet med en tunn film av polyeten med inblandade nickelpartiklar. Dessa innehåller i sin tur nanoskopiska spikar av grafen, som leder elektricitet genom filmen.

Läs också: Video: Därför är de här laddningsbara batterierna det hetaste på hela CES

I takt med att batteriets temperatur ökar så expanderar filmen. Vid 70 grader Celsius har det gått så långt att kontakten mellan grafenspikarna bryts – och därigenom bryts också kretsen vilket i praktiken stänger av batteriet.

Därmed undviker batteriet att överhettas, vilket i sin tur kan leda till en brand. Istället får det en chans att kyla ned sig, och när grafenspikarna så småningom nuddar varandra igen sparkar batteriet igång på nytt.

– Vi kan till och med justera temperaturen uppåt eller nedåt beroende på hur många partiklar vi stoppar i, och vilken typ av polymer vi väljer, säger kemiprofessor Zhenan Bao som ingår i teamet till IDG News.

Läs också: 10 tekniktrender vi kan vänta oss under 2016

I sin rapport hävdar forskarna att det här är första gången någon lyckats skapa en tillförlitlig lösning på brandrisken utan att tumma på batteriets kapacitet.