Internet Explorer

I augusti kom ett något överraskande besked: supporten för IE7 och IE8 försvinner helt 2016. Inte heller IE9 och IE10 skulle ha någon större support kvar. De pensionerade webbläsarna skulle visserligen fortsätta fungera men all teknisk support upphörde och det var stopp för nya säkerhetsuppdateringar.

Nu är den dagen här, 12 januari 2016. Webbläsaren som internetanvändare älskar att hata checkar ut. Internet Explorer har minskat i popularitet i takt med att Google och Mozilla lanserat egna webbläsare. Men IE är fortfarande störst och omkring 370 miljoner användare tros ha hängt fast vid de äldre versionerna av webbläsaren.

Läs också: Gratis är gott - Windows 10 installeras i rasande takt

Internet Explorer har varit ett av de största hindren för företag att lämna Windows 7 och 8, skrev Computerworld i samband med att nyheten släpptes. Om de sluppit uppgradera sin webbläsare skulle de gått över till senare versioner av Windows operativsystem. Att plocka bort supporten för Internet Explorer skulle således kunna tolkas som ett sätt för Microsoft att få fler kunder att byta upp sig. Ett byte som för, särskilt reglerade branscher, kan vara svårt att genomföra.

Nästan hälften av alla som använder Internet Explorer kör en gammal version, visade siffror från Net application, som kom i början av december. En stor del av dem använder IE8 som kom med Windows 7.

Under den tid som gått sedan Microsoft presenterade planerna för trotjänaren har många användare valt att överge internets utforskare helt och hållet. Istället har de installerat Chrome, eller Firefox. För ställda inför valet av att tvingas byta webbläsare tycks många har valt en konkurrent, skriver IDG News. Vid november månads slut hade Internet Explorer 50 procent av marknadsandelarna. Chrome ökade sina med åtta procentenheter till 31,4 procent.

Läs också: Felkod 451 – så vet du att staten censurerar en hemsida

Sitter ett företag fast med Internet Explorer 10 eller äldre finns alternativ. I IE11 finns ett Enterprise-läge som kan efterlikna tidigare versioner. Nyligen förstärktes också företagsfunktionen och stödjer nu http-portar, samtidigt skickade Microsoft ut ett kit för it-administratörer som hjälper dem att konfigurera Enterprise-läget.