ibm
Stordatorn Z Systems från IBM.

Googles Go är kanske mest känt som språket containerplattformen Docker skapats med. Det väcker också uppmärksamhet som ett modernt alternativt till C och C++.

Läs också: Bilden av Go nyanseras och språket börjar hitta sin plats

Nu blir det möjligt att använda Go i ännu ett sammanhang. Det är IBM:s projektgrupp som jobbar med öppen källkod för företagets stordatorer som har gjort en version av Go tillgänglig på Github.

– Vi har gjort Go tillgängligt på Z Systems som en del i vår satsning att bygga ut det öppna ekosystemet för plattformen. Vi försöker göra det möjligt för utvecklare att använda stordatorn på nya sätt, säger Marcel Mitran, teknikchef för Linuxone som är Linuxdistributionen för IBM:s stordatorer.

Läs också: Go bakom Spotifys nya satsning

Mitran har förhoppningar om att satsningen på Go och samarbetet med communityn kring språket ska leda till nya tillämpningar på stordatorn. Bland andra projekt för Linuxone och System Z märks implementationer av nosqldatabaserna MongoDB och Cassandra, ramverket Spark för datahantering och Kubernetes som är ett administrationsverktyg för containermiljöer.