Jquery

Det började som ett sidoprojekt 2006. Nu, ett decennium senare står det klart att det John Resig introducerade på en öppen konferens, ett Barcamp, blivit ett av de mest använda Javascriptbiblioteken. Det används på 77,8 procent av sidorna på webben, skriver The Next Web.

Mycket har hänt sedan dess. Att jobba med Javascript kunde då likställas med att irra runt i en labyrint eller på ett minfält. Programmera fick kryssa sig fram mellan kompabilitetsproblem och stora skillnader mellan olika webbläsare. Förvirrande och invecklat.

Läs också: Microsoft varnar: Uppdatera till Internet Explorer 11 även om du använder andra webbläsare

Alla älskar inte Jquery, smaken är som baken och på senare tid har det börjat ses som lite mossigt. Det är inte så hett helt enkelt och det finns nya och bättre verktyg att tillgå. Men samtidigt är det imponerande att det lyckats hålla sig så populärt som det går under så lång tid. 2012 fick biblioteket sin egen stiftelse som skulle se till att utvecklingen av tjänsten framåt.

Trots att de släppt nya versioner under åren, den senaste 2.2.0, så hänger den första kvar. Alla sajter som använder Jquery gör så med version 1, eftersom den helt enkelt stödjer äldre webbläsare.

De som inte sjunger dess lov menar att det egentligen inte finns något behov av biblioteket. Det fyller ingen nödvändig funktion. För allting är enligt dem redan möjligt med ren Javascript – om än med lite mer jobb.

Läs också: Utvecklaråret 2016 bjuder på (minst) fyra stora utmaningar

Men Jquery lär inte försvinna. För det gör saker och ting lättare för såväl nybörjare som mer erfarna programmerare. Det har lyckats hålla sig kvar på marknaden under tio år, vi får väl se om de hänger med till 20.